Vesti bune pentru oamenii care au credite in lei

0
77

Dobanda Robor cu scadenta la trei luni, referinta pentru costul creditelor de retail in lei, deschide anul 2016 la minimul istoric de 1% pe an dupa ce in ultimele sedinte din 2015 s-a pozitionat pe o panta descendenta. Astfel daca aceasta evolutie va continua, Robor va cadea sub pragul de 1% pe an, nivel care nu a mai fost atins pe piata monetara interbancara in istoria postdecembrista a Romaniei. Scaderea Robor creeaza premisele ieftinirii din luna martie a creditelor acordate in moneda romaneasca intrucat atunci majoritatea bancilor isi actualizeaza ratele la credite, operatiune realizata trimestrial. In decembrie 2015, la precedenta runda de actualizare a ratelor, Robor se afla in jurul nivelului de 1,1% pe an.

Parerile analistilor sunt impartite in ceea ce priveste evolutia costului leilor in 2016. „La sfarsitul acestui an ne asteptam de asemenea la o valoare sub dobanda de politica monetara pe care o vedem in scadere cu 0,25 puncte procentuale ca urmare a continuarii procesului de relaxare“, a explicat Rozalia Pal, economistul-sef al Garanti Bank. Potrivit previziunilor economistului-sef al Garanti Bank, dobanda-cheie a BNR va incheia acest an la 1,5% pe an, fata de 1,75% in prezent, nivel minim istoric. Pe de alta parte, economistii de la ING Bank se asteapta ca Robor cu scadenta la trei luni sa creasca de la 1% spre 1,75% la finele acestui an, pe fondul unui control mai strict al lichiditatii de catre Banca Nationala.

Indicatorul Robor cu scadenta la trei luni a incheiat anul 2014 la nivelul de 1,7% pe an, astfel ca scaderea costului leilor a fost anul trecut de 40%. In decembrie 2014 fata de ultima luna din 2013, costul leilor scazuse de la 2,4%, adica un declin de 29%. Costul leilor s-a pozitionat pe o panta descendenta ca urmare a lichiditatii bune din sistem, care a determinat si scaderea dobanzilor Robid (pentru depozitele atrase de banci din piata monetara), care in prezent se situeaza sub 1% indiferent de scadenta.