Viitorul premier al Finlandei vrea o alianță cu extrema dreapta anti-migrație

0
140

Petteri Orpo, liderul Partidului Național Credincios Finlandez (Finns Party), care se află în prezent în opoziție, a sugerat formarea unei alianțe cu Partidul Finlândez al Cetățenilor (PS) pentru a forma un guvern de coaliție.

PS este un partid de extrema dreapta care se concentrează pe politici anti-migrație și naționaliste. Orpo a afirmat că o coaliție cu PS ar fi posibilă dacă acesta ar fi dispus să adopte poziții mai moderate.

Această mișcare a fost criticată de partidele politice și de organizațiile civice, care consideră că o alianță cu PS ar submina valorile democratice ale Finlandei și ar fi în detrimentul imigranților și minorităților.

PS a făcut parte din guvernul precedent al lui Orpo, dar a fost eliminat din coaliție în 2017 din cauza controversei legate de liderul său de atunci, care a fost acuzat de declarații rasiste.

Orpo a declarat că, în cazul în care PS va rămâne în afara guvernului, Partidul Național Credincios Finlandez ar putea lua în considerare formarea unei alianțe cu Partidul Social Democrat (SDP), partidul de stânga care a câștigat alegerile legislative din 2023.

Cu toate acestea, unii analiști politici consideră că o alianță cu PS ar fi o mișcare strategică pentru a păstra puterea, având în vedere că partidul a devenit tot mai popular în ultimii ani.

Finlanda, precum alte țări europene, a fost martora unui val de naționalism și populism în ultimii ani, ceea ce a dus la creșterea popularității partidelor de extrema dreapta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.