ISU Vaslui:MASURI DE PREVENIRE PENTRU PERIOADELE CANICULARE

0
99

Avand in vedere fenomenele meteorologice determinate de cresterea temperaturilor, precum si aparitia efectelor caniculei asociata cu seceta hidrologica si cea pedologica, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Podul Inalt” al judetului Vaslui face o serie de recomandari,  pentru a se  evita aparitia unor probleme cauzate de aceste fenomene extreme:

I. Recomandari privind protectia populatiei pe timpul caniculei:

– Deplasarile sunt recomandate in primele ore ale diminetii sau seara, pe cat posibil prin zone umbrite, alternand deplasarea cu repausul, in spatii dotate cu aer conditionat (magazine, spatii publice);
– Evitati aglomeratiile, expunerea la soare, efortul fizic intens intre orele 11.00-18.00;
– Purtati haine lejere, subtiri, deschise la culoare, palarii si ochelari de soare;
– Beti 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apa, sucuri naturale din fructe si ceaiuri caldute (soc, musetel, urzici);
– Mancati fructe si legume (pepene, prune, rosii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apa); mancati echilibrat si variat insistand pe produsele cu valoare calorica mica;
– Evitati bauturile ce contin cofeina (cafea, ceai, cola) sau zahar (sucurile carbogazoase) in cantitate mare;
– Evitati alimentele cu un continut sporit de grasimi, in special de origine animala;
– Nu consumati alcool (inclusiv bere) – va deshidrateaza si va transforma intr-o potentiala victima a caniculei;
– Mentineti legatura cu persoanele in varsta (rude, vecini, persoane cu dizabilitati), interesandu-va de starea de sanatate a acestora si oferiti-le asistenta ori de cate ori au nevoie;
– Nu lasati copiii/animalele de companie singuri/singure in autoturisme;
– Cereti sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinta, manifestat de dumneavoastra sau copilul dumneavoastra;
    – Creati un ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
    – Persoanele care sufera de diferite afectiunii isi vor continua tratamentul, conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in perioada caniculara sa se consulte medicul curant, in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente;
    – Pentru ameliorarea conditiilor la locul de munca se va reduce intensitatea si ritmului activitatilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static si alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, in locuri umbrite ori ventilate corespunzator.

II. Prevenirea incendiilor

    In perioadele caniculare sau secetoase, consiliile judetene sau locale din zonele cu risc crescut de incendiu si, dupa caz, administratorii operatorilor economici/conducatorii institutiilor din zonele mentionate trebuie sa elaboreze programe speciale de masuri pentru prevenirea incendiilor specifice care sa cuprinda:
   
– Identificarea si nominalizarea sectoarelor de activitate in care creste riscul de incendiu in conditiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate si a lipsei de precipitatii, urmand a se stabili masurile de protectie specifice.
    – Asigurarea si verificarea zilnica a instalatiilor de stingere si a rezervelor de substante stingatoare.
– Asigurarea protejarii fata de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor si a altor tipuri de ambalaje care contin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbra.
– Verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor paioase astfel incat sa nu constituie surse de aprindere, si dotarea acestora cu mijloace de prima interventie.
– Restrictionarea efectuarii, in anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrari care creeaza conditii favorizante pentru producerea de incendii prin degajari de substante volatile sau supraincalziri excesive
– Intensificarea activitatilor cu scop preventiv in zonele cu culturi agricole si in locuri cu vegetatie forestiera, mai ales cele frecventate pentru agrement.
– Este interzisa utilizarea focului deschis in locuri cu pericol de incendiu, in zonele afectate de uscaciune avansata, precum si pe timp de vant; locurile cu pericol de incendiu, in care se aplica aceasta interdictie, se stabilesc si se marcheaza de persoanele in drept.
– Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis in incintele unitatilor, in zonele de agrement si in gospodariile populatiei se face numai in locuri special amenajate, in conditii si la distante care sa nu permita propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii sau la alte vecinatati.
– Utilizarea focului deschis nu se admite la distante mai mici de 40 m fata de locurile cu pericol de explozie: gaze si lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m fata de materiale sau substante combustibile: lemn, hartie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fara a fi supravegheat si asigurat prin masuri corespunzatoare.
– Prevenirea jocului copiilor cu focul in conditii si in locuri in care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligatie a persoanelor care raspund, potrivit legii, de cresterea, educarea si ingrijirea copiilor.

III. Perioada caniculara poate fi insotita de o crestere a numarului incendiilor de vegetatie si in special a celor de miristi.

In conditiile in care se obtin aprobarile cerute de legislatia in vigoare, arderea miristii se face cu respectarea urmatoarelor masuri:
    a) conditii meteorologice fara vant;
    b) parcelarea miristii in suprafete de maximum 10 ha, prin fasii arate;
    c) izolarea zonei de ardere fata de cai de comunicatie, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, prin executarea de fasii arate;
    d) desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
    e) asigurarea pana la finalizarea arderii a personalului de supraveghere si stingere a eventualelor incendii;
    f) asigurarea pentru suprafete de ardere mai mici de 5 ha a substantelor si mijloacelor de stingere necesare;
    g) asigurarea, in cazul suprafetelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apa, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire;