Mancarea care ucide. Alimentele ultraprocesate care provoca decese premature

0
62

Nu prea suntem atenti ce punem in cosul de cumparaturi. Ne grabim, nu avem timp de gatit sau pur si simplu ne place sa rontaim ceva toata ziua. Iata ca specialisti de varf au facut doua studii din care a reiesit aceeasi concluzie: snacks-urile, supele la plic, carnatii sau burgerii vegetali fac parte din semipreparatele care ne omoara lent.

Nu ne ferim de E-uri desi am aflat ca sunt nocive. Aceste chimicale sunt din belsug in mancare, dar mai ales in produsele semipreparate. Snacks-urile, supele la plic, carnatii sau burgerii vegetali fac parte din semipreparatele care ne omoara lent. Asa arata ultimele studii in domeniu efectuate in randul a peste 120.000 de persoane adulte, scrie adevarul.ro.

Ce sunt alimentele ultraprocesate

Alimentele sunt considerate ultraprocesate atunci cand au fost produse prin procese industriale multiple (ulei hidrogenat, amidon modificat) si contin numeroase ingrediente, in special aditivi. Cele mai multe semipreparate cu aditivi, dar si sucurile cu zahar sau indulcitori, burgerii vegetali, carnatii, supele la plic si snacks-urile fac parte din categoria alimentelor ultraprocesate.  Acestea au in general o cantitate mai mare de sare, grasimi saturate, zahar si sunt sarace in vitamine si fibre.

Alimentele ultraprocesate care provoca decese premature

Doctorii arata ca bolile cardiovasculare, precum infarctul miocardic acut si accidentul vascular celebral reprezinta principala cauza de deces in intreaga lume, iar acestea apar din cauza consumului de alimente ultraprocesate, asociat cu obezitatea, fumatul si  lipsa de miscare. In plus, cancerul, diabetul zaharat de tip 2, boala celiaca, scleroza multipla sunt doar cateva boli asociate cu alimentatie nesanatoasa, scrie adevarul.ro.

Alimentele ultraprocesate pot provoca boli cardiovasculare

Cel mai recent studiu a fost realizat in Franta, pe 105.159 de persoane adulte. Participantii au fost atent monitorizati intre anii 2009 si 2018. Studiul a evaluat consumul a 3.300 de alimente si bauturi, clasificate dupa gradul lor de procesare industriala. Astfel, consumul des de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare (1.409 de cazuri in randul a 105.159 de participanti), in special boli coronariene (665 cazuri) si boli cerebrovasculare (829 cazuri).

Cel de-al doilea studiu recent a fost realizat de catre Universitatea din Navarra, in Spania, in randul a 19.899 de absolventi universitari (dintre care 12.133 sunt femei), cu o varsta medie de 38 de ani. Produsele alimentare au fost grupate in functie de gradul de procesare, iar decesele au fost calculate pe o perioada medie de 10 ani. Conform acestui studiu, un consum mai ridicat de alimente ultraprocesate (mai mult de patru portii pe zi) este asociat cu un risc crescut de mortalitate din orice cauza (62%) comparativ cu un consumul redus (mai putin de doua portii pe zi). Fiecare portie zilnica suplimentara de alimente ultraprocesate a crescut riscul de mortalitate cu 18%. 

Mancare care poate ucide

”Aditivii sunt cancerigeni si afecteaza vasele de sange. Daca o persoana mananca timp de 10-15 ani astfel de alimente, isi deregleaza metabolismul si astfel, apare obezitatea. In plus, ii creste tensiunea arteriala, nivelul colesterolului in sange si apare diabetul. Acesti cumuli de factori, impreuna cu fumatul si lipsa de miscare duc la artroscleroza, o boala prin care se produce infarctul miocardic acut sau accidentul vascular celebral (AVC)”, explica medical cardiolog, Iulian Calin, pentru adevarul.ro. 

Romania importa multa hrana ultraprocesata pentru ca este ieftina, dar asta nu inseamna ca este sanatoasa, spun si nutritionistii.

”Organismul nostru nu este obisnuit cu alimente procesate sau modificate genetic. Este important sa ne auto-educam si sa verificam eticheta produselor inainte sa le aruncam in cosul de cumparaturi. Este de preferat sa consumam alimente naturale, luate din piata”, sustine nutritionistul Constantin Targoviste, pentru adevarul.ro.

”Putem preveni ca mii de oameni sa mai moara anual si peste 29.000 sa nu ramana cu dizabilitate grava si totodata, putem preveni cheltuieli uriase in sistemul de sanatate – peste 160 de milioane de euro anual pentru circa 40.000 de cazuri de persoane care fac accident vascular celebral”, a spus presedintele Asociatiei nationale pentru protectia pacientilor, Vasile Barbu, citat de adevarul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.