Starea de alertă a intrat în vigoare în România începând de luni, totodată şi legea ce reglementează această stare. Amenda maximă pentru cei care nu poartă mască în spaţii publice ajunge la 2500 de lei potrivit legii nr. 55/2020. Începând de pe 18 mai purtarea măştii care acoperă nasul şi gură este obligatorie în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, în spaţiile comerciale şi alte spaţii închise.
De luni, 18 mai 2020, toate persoanele ce nu respectă obligaţia de a purta mască pot fi sancţionate în baza Legii nr. 55/2020 cu privire la nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatare a pandemiei COVID-19. Toate persoanele ce nu vor respecta aceste măsuri vor fi amendate cu o sancţiune între 500 şi 2500 de lei.
Persoanele ce părăsesc localitatea fără a avea asupra lor declaraţia pe propria răspundere în care să fie precizat motivul deplasării vor fi sancţionate cu acceeasi valoare a amenzii.
Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adus la finele săptămânii trecute o serie de clarificări cu privire la regulile ce trebuiesc respectate pe toată durata stării de alertă.
Potrivit regulilor impuse de aceştia amenda maximă pentru cei ce nu poartă masca în spaţiile publice se ridică la suma de 2500 de lei.
Cum va fi stabilită amenda maximă pentru cei ce nu poartă mască în spaţii publice
Având în vedere diferenţa mare dintre minimum şi maximum contravenţiei pentru această perioadă, Dumitru Coarna a ţinut să facă nişte precizări cu privire la modul în care agenţii vor decide limita amenzii.
Pentru asta agentul va ţine cont de vârstă, antecedente şi comportament. Totodată, dacă o persoană este prinsă în repetate rânduri fără mască în spaţiile publice amenda pentru aceasta va fi cea maximă, adică 2500 de lei.
Cu toate acestea, Coarna atrage atenţia asupra faptului că agentul de poliţie poate aplica şi avertisment conform OG 2/2001.
„Agentul se uită la contravenient: e în vârstă, nu are antecedente, a avut un comportament corect, recunoaşte fapta. Când discut cu el aceste lucruri şi analizez, de ce să-i dau omului 2.500 lei, îi dau minimul, 500 lei.
Dacă omul vine şi spune: Am greşit, nu mai fac, e pentru prima oară înseamnă circumstanţe atenuante şi poliţistul poate să-mi aplice chiar avertisment. Atenţie mare, poliţistul poate să aplice şi avertisment conform OG 2/2001″, a explicat Dumitru Coarnă.
Atenţie, amenda poate fi plătită în jumătate în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal.
Alte amenzi ce vor fi date pentru nerespectarea restricțiilor în această perioadă
Pe lângă amendă pentru cei care nu poartă mască în spațiile publice actul normativ în vigoare mai conţine şi alte sancţiuni.
Astfel vor fi sancţionaţi toţi cei ce organizează în această perioadă procesiuni, mitinguri, concerte sau demonstraţii indiferent dacă vor avea loc în spaţii închise sau deschise. Amenzile pentru aceste contravenţii sunt mult mai mari şi variază între 3000 de lei şi 15000 de lei.
Toţi cei care participă la astfel de evenimente riscă şi ei amenzi între 500 şi 2500 de lei.
Cei care nu respectă izolarea la domiciliu şi încalcă aceasta măsura vor fi sancţionaţi cu suma de 5000 de lei existând şi posibilitatea începerii urmării penale.
Persoanele care nu respectă interdicţia de a părăsi localităţile sau clădirile din zonele unde a fost instituită carantina pot fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 de lei şi 5.000 de lei.
Toate interdicţiile luate prin hotărârea CNSSU rămân valabile indiferent de intervalul orar.