Pe 6 decembrie, Orchestra Română de Tineret cântă la Expo 2020 Dubai pe scena Millenium Amphitheater

0
92

Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea semnează primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai, solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional "George Enescu" 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu. Concertul va avea loc în onoarea Zilei Naţionale a României pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020, fiind programat în seara de 6 decembrie, de la ora 18. În data de 7 decembrie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

Tema Expoziţiei Mondiale Dubai – Expo 2020, care se desfăşoară între 1 octombrie 2021 şi 1 aprilie 2022 este Connecting Minds, Creating the Future şi doreşte să afirme o nevoie globală de colaborare pentru a inspira generaţiile viitoare.

Concertul Orchestrei Române de Tineret aduce exact acea notă de optimism şi încredere în viitor pe care încearcă să o inspire publicului prezenţa României la Expo 2020, programul muzical cuprinzând lucrări de Sabin Păutza, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Rossini, Mascagni, Saint-Saens, Puccini, Glinka şi Johann Strauss Fiul. Cei doi solişti – care cântă şi în orchestră, de altfel, o formulă originală -, vor prezenta două arhicunoscute lucrări româneşti, Balada pentru vioară şi orchestră de Ciprian Porumbescu (Valentin Şerban – vioară) şi Dansuri româneşti pentru violoncel şi orchestră de Constantin Dimitrescu (Ştefan Cazacu – violoncel), întreaga selecţie repertorială aducând culoare şi bună dispoziţie, asociind tinereţea muzicienilor cu prospeţimea muzicii propuse.

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la iniţiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic şi educaţional, reunind cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experienţă artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanţă, ca instrumentist într-o orchestră simfonică. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din România din ultimii ani, cu o consistentă activitate pe plan internaţional.

Înaintea plecării la acest concert, Marin Cazacu, managerul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română" declara: "Este excepţional pentru noi să reprezentăm ţara la un asemenea nivel. Nu o facem pentru prima oară, am fost deja pe trei continente în cei peste 10 ani de existenţă ai orchestrei, dar este pentru prima oară când Orchestra Română de Tineret ajunge să cânte în Orientul mijlociu. Iar oportunitatea de a fi ascultaţi de un public atât de divers cum este cel al Expoziţiei mondiale este entuziasmantă pentru noi."

De asemenea, domnul Ferdinand Nagy, comisarul general al Secţiunii Române pentru Expo 2020 Duba declara: "Având experienţa expoziţiilor mondiale din Japonia şi China, precum şi activitatea îndelungată în conducerea Biroului Internaţional pentru Expoziţii (BIE) sunt extrem de bucuros să văd că, în contextul acestei pandemii mondiale, Expo 2020 Dubai demonstrează o solidaritate şi o dorinţă de a reveni la viaţa normală absolut remarcabile. Totodată constat că prezenta României este una cu totul deosebită, iar evenimentele culturale de cea mai înaltă ţinută – având ca moment de vârf concertul excepţionalei Orchestre Române de Tineret – plasează ţara noastră în topul cultural al celor 190 de ţări participante."

https://www.youtube.com/watch?v=jbtc5zc3J74

Organizator: Ministerul Afacerilor Externe

Partener: Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română"

Parteneri culturali: Fundaţia Prietenii muzicii Serafim Antropov, Pro Contemporania, The Culture Club

Parteneri media ai prezenţei Orchestrei Române de Tineret: Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Liternet, Agenţia de carte, Q Magazine.

Pentru informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă "Tinerimea Română" şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa

www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la iniţiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic şi educaţional sprijinit de Fundaţia "Prietenii Muzicii – Serafim Antropov" şi Lanto Communication. Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Naţional de Artă "Tinerimea Română". Acest proiect reuneşte cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experienţă artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanţă. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din ţară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp şi pe plan muzical internaţional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanţa de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruieşte astfel ţării o orchestră de nivel internaţional care impune un standard prin excelenţă.

În prezent, proiectul "Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană" implică diverse activităţi de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, şi cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori şi solişti de renume internaţional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Jarvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniţă, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniţă, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Sejourne, Aleksey Semenenko şi Pinchas Zukerman.

Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internaţional George Enescu şi pe scene internaţionale precum: l'Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Dobbiaco – Italia, March Music Day de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence şi Festivalul Internaţional al Orchestrelor Europene de Tineret Young Euroclassic din Berlin.

Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internaţional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulaţie a celor mai valoroşi tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Începând din anul 2011 Orchestra Română de Tineret este invitată constant în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, marcând de-a lungul anilor numeroase premiere în ceea ce priveşte prezenţa unei orchestre româneşti pe marile scene ale Europei, precum Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Berlin, Musikverein şi Konzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma sau Elbphilharmonie din Hamburg alături de cele mai importante săli de concert din importante centre culturale precum, Aix en Provence, Basel, Geneva, Lyon, Rouen, Ruse, Chişinău, Bălţi, Milano, Dobbiaco şi Ravello în Italia, Linz, Salzburg, sau din Asia, Istanbul şi Beijing, ori Statele Unite ale Americii, precum şi din România, la Sinaia, Braşov, Buşteni, Sibiu, Cluj, Iaşi şi Timişoara.

Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret îşi continuă călătoria în lumea muzicii de calitate şi a recunoaşterii internaţionale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic excepţional.

GABRIEL BEBEŞELEA – dirijor

Admirat pentru entuziasmul şi muzicalitate sa, Gabriel Bebeşelea este recunoscut ca fiind "unul dintre cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii" (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011). Începând cu sezonul 2020/21, Gabriel Bebeşelea este Dirijor Principal al Filarmonicii "George Enescu", precum şi Director Muzical şi Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, Bebeşelea îşi continuă activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat "Transilvania" Cluj-Napoca, titlu pe care il deţine din anul 2016.

Pe lângă aceste poziţii, Gabriel Bebeşelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, Tonkunstler-Orchester Niederosterreich, Ulster Orchestra Belfast, State Academic Symphony Orchestra of Russia "Evgeny Svetlanov", Orchestra Naţională Filarmonică Rusă, Bochumer Symphoniker şi Janacek Philharmonic Ostrava.

În România, Gabriel Bebeşelea dirijeaza în mod regulat orchestre precum Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Română de Tineret. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeşelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu "Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre" şi oratoriul "Strigoii" de George Enescu. CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în septembrie 2018. Tot atunci, partiturile acestor lucrări au fost publicate la Editura Muzicală a Muzeului Naţional "George Enescu", Gabriel Bebeşelea având meritul transcrierii manuscrisului lucrării "Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre", dar şi al editării şi curatelei acestor opere enesciene. Printre soliştii cu care Gabriel Bebeşelea colaborează se numără Sarah Chang, Ray Chan, Simon Trpceski, Robert Levin, Augustin Hadelich, Valentina Lisitsa, Leticia Moreno, Sayaka Shoji, Boris Giltburg, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu, etc. Gabriel Bebeşelea este cunoscut pentru dedicarea sa cercetării şi redescoperirii muzicii, şi este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale uitate sau neglijate. În 2017, pentru a aduce la lumină o astfel de muzică, a înfiinţat ansamblul de muzică veche şi nouă Musica Ricercata.

Un dirijor notabil de operă, Bebeşelea a fost numit Dirijor Principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj. În afara României, a dirijat producţii ale operelor "Il viaggio a Reims" la Festivalul de Opera "Rossini" din Pesaro în vara anului 2016 şi "Mireasa ţarului" de Rimsky-Korsakov la Opera Perm în februarie 2017. Ambele productii s-au bucurat de un succes răsunător. Gabriel Bebeşelea este câstigător al concursurilor de dirijat "Lovro von Matacic" (2015) şi "Jeunesses Musicales" (2010), precum şi seminifinalist al concursurilor de dirijat "Donatella Flick" al London Symphony Orchestra (2014) şi "Gustav Mahler" al Bamberger Symphoniker în 2016.

În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeşelea i-a fost decernat premiul pentru "Cel mai bun dirijor". În 2011 Gabriel Bebeşelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva din cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Cristoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman şi Eliahu Inbal.

Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea, şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în 2018 Gabriel Bebeşelea a obţinut titlul de doctor în muzică "summa cum laude" la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Dan Dediu. Gabriel Bebeşelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa Prof. Mark Stringer.

VALENTIN ŞERBAN – violonist

Valentin Şerban este câştigătorul marelui premiu al secţiunii de vioară la Concursul Internaţional George Enescu (ediţia 2020/21), după o finală care a ridicat publicul în picioare şi în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră op. 47 de Sibelius, la Ateneul Român.

Valentin Şerban a obţinut diploma de licenţă la Universitatea Transilvania din Braşov şi a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. A concertat în România, Franţa, Germania, Austria şi Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 şi concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret.

A început să studieze vioara la vârsta de şapte ani, în oraşul său natal (Braşov, România). La începutul educaţiei sale muzicale, Valentin Şerban a luat lecţii şi a participat la masterclassuri cu violonişti precum Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi, Maestro Ştefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski, Maestro Ilarion Ionescu-Galaţi, Silvia Marcovici, Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Adam Han-Gorski, Arlette Bonamy, Alexandru Tomescu.

Este câştigătorul unor concursuri naţionale şi internaţionale de vioară, cum ar fi Concursul Internaţional Andrea Postacchini (Italia), Concursul Naţional Mihai Jora (România), Concursul Internaţional Ştefan Ruha (România), Concursul Internaţional În Memoria lui Enescu (România). A cântat în săli faimoase de concerte cum ar fi Grande Salle Pierre Boulez – Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth Hall în Antwerp, Ateneul Român, Opera de Dijon, Le Volcan în Le Havre etc. şi a fost pe aceeaşi scenă cu muzicieni renumiţi, precum Alina Pogotskina, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohorquez, Viviane Hagner, Diana Ketler, Răzvan Popovici, Aimo Pagin, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin, Marius Ungureanu.

ŞTEFAN CAZACU – violoncelist

Violoncelistul Ştefan Cazacu şi-a început formarea muzicală la vârsta de 6 ani, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A urmat studiile de licenţă şi de master la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa unui alt important violoncelist român, Răzvan Suma. Graţie bursei Erasmus oferite de Uniunea Europeană, şi-a completat studiile de master la Universitatea de Muzică din Viena (Universitat fur Musik und darstellende Kunst Wien/ University of Music and Performing Arts Vienna). A participat la cursuri de perfecţionare susţinute de apreciaţi violoncelişti pe scena muzicală internaţională, precum Reinhard Latzko, Wolfgang Boettcher şi Frans Helmerson.

Talentul său a fost răsplătit prin numeroasele premii obţinute în diverse competiţii naţionale şi internaţionale: Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen – Austria (2008), Premiul I la Concursul Antonio Janigro – Croaţia (2008), Marele Premiu la etapa naţională a Concursului Eurovision Young Musicians (2010 – Bucureşti) ş.a. A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar şi cu Filarmonica din Chişinău sau cu Orchestra de Tineret din Alicante (Alicante Youth Orchestra). Printre dirijorii cu care a cântat se numără Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters.

Din anul 2011, Ştefan Cazacu colaborează constant cu ansamblul Violoncelissimo, creat de tatăl său, Marin Cazacu, în anul 1992. Alături de Violoncelissimo, Ştefan Cazacu a cântat în străinătate, în mari oraşe ca Bruxelles sau Washington DC, dar şi în ţară, la Bucureşti, Iaşi, Timişoara ş.a. In ultimii trei ani a devenit şi membru al ansamblului Placello creat de violoncelistul Răzvan Suma.

În 2021, Ştefan Cazacu a câştigat premiul al III-lea la secţiunea violoncel a Concursului Internaţional "George Enescu".