Romania are un deficit mare de forta de munca in constructii, IT, agricultura si medicina

0
83

Domeniile in care Romania are cel mai mare deficit de forta de munca sunt constructiile, sectorul IT, agricultura si medicina, a declarat, luni, ministrul de resort, Lia Olguta Vasilescu, intr-o conferinta pe aceasta tema.

"Deficitul cel mai mare de forta de munca pe care Romania il are la ora actuala este in constructii, IT, agricultura si medicina. Scoatem posturi de medic la concurs, din 10 posturi se ocupa unul sau doua. In schimb, la zece posturi de infirmiere, avem 100 la concurs", a aratat ea, amintind ca, potrivit Legii salarizarii, salariile medicilor vor ajunge in martie la peste 3.000 de euro.

Vasilescu a aratat ca si in sectorul IT exista o mare problema.

"Daca maine avem 12.000 de absolventi in IT in plus, vom vedea ca ei sunt absorbiti imediat in piata fortei de munca", a subliniat ea.

Cele mai problematice sectoare sunt, insa, constructiile si agricultura.

"Constructiile si agricultura sunt cele mai problematice. Culmea este ca majoritatea persoanelor care au plecat din tara lucreaza in aceste domenii in UE. In constructii inca nu simtim foarte mult aceasta pierdere, dar o vom simti de anul viitor, cand va intra in functiune programul PNDL 2 (Programul National de Dezvoltare Locala — n. r.) prin care se vor construi, in special in mediul rural, foarte multe scoli, gradinite, canalizare, apa potabila si altele, peste 30 de miliarde de lei, iar cu acesti bani primarii vor trebui sa-si realizeze obiectivele, dar firmele vor trebui sa-si gaseasca forta de munca necesara", a mai sustinut ministrul Muncii.

Potrivit acesteia, primarii deja incep sa aiba acest tip de probleme, adica firmele nu se mai prezinta la licitatii pentru ca nu au oameni cu care sa lucreze.

Ea a amintit ca firmele au la dispozitie programe guvernamentale, precum "Prima chirie", dar si fonduri europene de jumatate de miliard de euro, pentru a angaja forta de munca din Romania si sa nu fim nevoiti astfel sa apelam la muncitori din afara Uniunii Europene, pe care trebuie sa ii platim cu salariul mediu pe economie.

"Cer mediului de afaceri sa ia banii europeni pe care ii are Romania la dispozitie. Acesti bani ii dau pentru acte angajatilor, dar ei pot sa mai puna o suta, doua, trei sute de lei, astfel incat sa nu ramana doar la nivelul salariului minim pe economie, ci sa fie mai mare, astfel incat sa ne pastram forta de munca in Romania si sa nu mai emigreze", a sustinut oficialul guvernamental.

Ea a aratat ca rata somajului este de 4,18%.

"Noi, adica ANOFM, o calculam diferit fata de INS, intrucat INS foloseste metoda europeana care se bazeaza mai mult pe sondaje. Noi lucram cu datele pe care le avem la dispozitie la Revisal si la Ministerul Muncii. Deci, data reala a somajului la ora actuala este 4,18%", a sustinut Vasilescu.

Ministrul a adaugat ca in spatiul public circula informatii potrivit carora in Romania ar exista 6 milioane de asistati social, insa nu este nici pe departe asa, doar daca aici ar fi inclusi toti copiii care beneficiaza de alocatii, insa acestia nu pot fi catalogati drept oameni care ar putea munci si nu vor.

"Pe 416 (Legea privind venitul minim garantat — n. r.) avem la ora actuala 240.000 de familii cu copii. Aceasta este cifra reala. Ne-am dat seama, tot dupa statistici, ca vorbim deja de someri la a treia generatie. Sigur ca acestia nu sunt someri, ci persoane care nu au vrut niciodata sa munceasca, iar in cadrul familiilor lor niciodata nu s-a pus problema ca si copiii lor ar putea sa-si gaseasca un loc de munca. Avem si astfel de situatii, dar si in alte tari din UE exista persoane care refuza sa munceasca, iar in familia lor s-a instalat un cult al nemuncii, din pacate", afirma ea.

La nivelul acestor familii, copiii sunt retrasi la varste fragede de la scoala si, daca sunt retrasi inainte de clasa a opta, ei vor fi toata viata lor asistati social, pentru ca nu vor putea fi nici macar calificati ca ucenici.

"Incepand din luna august a acestui an, este in vigoare o ordonanta de urgenta care prevede faptul ca, daca un copil are 10 absente nemotivate la scoala, se va taia 20% din ajutorul social al familiei respective, iar, daca are 20 de absente, se va taia 50%. Aceasta, pentru ca dorim reducerea analfabetismului, iar acei copii sa nu fie toata viata lor asistati social in grija statului", a continuat ministrul.

Vasilescu a mai spus ca, in Parlament, exista un proiect de lege care prevede ca o persoana care a refuzat un loc de munca nu va mai primi ajutor social sau indemnizatie de somaj. Proiectul a fost initiat de Opozitie, iar sarcina Ministerului Muncii va fi sa vegheze ce se intampla cu familia respectiva, intrucat copiii nu au niciun fel de vina daca tatal refuza sa munceasca, a aratat ea.