Au fost alesi, dar ne intorc spatele I Senatul a votat impotriva accesului gratuit al populatiei la legi

0
106

Senatorii tarii au respins miercuri, 4 martie, cu 70 de voturi ale senatorilor PSD, PLR si PC, din 107 prezenti o initiativa legislativa prin care se cerea ca cetatenii Romaniei sa aiba acces gratuit la legile adoptate de legiuitorii tarii si publicate in Monitorul Oficial.

Initiativa de modificare a Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial (MO) al Romaniei apartine senatorului independent Valeriu Todirascu. Acesta propunea eliminarea taxei nr. 4 platita de cetateni pentru accesul la propriile lor legi publicate in Partea I a MO, in varianta de citire pe calculator, dupa consumarea celor 10 zile de acces gratuit on-line, de pe site-ul MO.

“Guvernul Romaniei, prin Monitorul Oficial (MO), va continua sa revanda accesul cetatenilor la propriile lor legi prin mentinerea actualelor patru taxe aprobate de Guvern si Parlament, respectiv: TAXA nr. 1 platita de cetateni prin taxe si impozite catre bugetul de stat din care Guvernul finanteaza activitatea Parlamentului si a Monitorului Oficial; TAXA nr. 2 platita suplimentar de cetateni prin taxe si impozite din care Guvernul aloca bani catre diverse structuri bugetare care platesc catre MO pentru publicarea legilor emise; TAXA nr.3 platita suplimentar de cetateni catre MO atunci cand doresc sa intre in posesia legilor in varianta printata pe suport de hartie; TAXA nr.4 platita suplimentar de cetateni catre MO atunci cand doresc sa vizualizeze legile in varianta de citire pe calculator, dupa consumarea celor 10 zile de acces gratuit on-line.”, semnaleaza Todirascu, intr-un comunicat de presa remis Epoch Times.

Potrivit senatorului, initiativa legislativa respinsa de senatori nu impune niciun cost in plus pentru modificarea actualei platforme on-line a MO si nici abonamentele actuale ale MO (institutie altminteri finantata din banul public) nu ar avea de suferit, caci vizualizarea pe monitor nu afecteaza furnizarea in varianta printata pe suport de hartie sau in varianta electronica, sub forma de fisiere pdf, ce nu vor putea fi descarcate ci numai consultate online.

Todirascu mai reaminteste ca “scopul infiintarii MO nu a fost nicidecum obtinerea de venituri si profit pe seama ingradirii accesului si a cunoasterii legilor de catre cetateni, prin taxarea acestora” si, mai mult Constitutia Romaniei statueaza clar ca “dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit” si ca “autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice.”

“In mod evident legile Romaniei reprezinta informatii de interes public”arata Valeriu Todirascu iar MO este o Regie Autonoma subordonata Guvernului, care “prin taxe imorale si ilegitime ingradeste accesul cetatenilor la legile Romaniei.”

In urma respingerii initiativei legislative, romanii vor continua sa plateasca catre Guvern toate cele patru taxe actuale de acces la propriile lor legi, respectiv:

Taxa nr.1, platita de cetateni prin taxe si impozite, in calitate de contribuabili, catre bugetul de stat, din care Guvernul cheltuie bani pentru finantarea activitatii MO;

Taxa nr.2, platita de cetateni prin taxe si impozite, in calitate de contribuabili, catre bugetul de stat, din care Guvernul aloca bani catre diverse structuri bugetare, care, pentru publicarea in MO a legilor emise, platesc la randul lor suplimentar catre MO, deci tot din banii cetatenilor, conform Art. 20 (1) din legea MO: “Cheltuielile determinate de publicarea actelor in MO, partile I, III–VII, si a celor prevazute la art. 6 lit. D se suporta de catre emitenti, pe baza tarifelor aprobate anual prin hotarare a Guvernului, la propunerea Secretariatului General al Guvernului”;

Taxa nr.3, platita de cetateni atunci cand in calitate de persoane private mai platesc inca o taxa catre MO pentru a putea intra in posesia legilor in varianta printata pe suport de hartie, conf. Art. 18 din legea MO: “Regia Autonoma „Monitorul Oficial“ editeaza MO atat in format tiparit, cat si in format electronic pe care il pune la dispozitia tuturor categoriilor de utilizare contra cost.

Taxa nr.4, platita de cetateni atunci cand in calitate de persoane private mai platesc inca o taxa catre MO pentru accesul legilor publicate in Partea I a MO, in varianta de citire pe calculator, dupa consumarea celor 10 zile de acces gratuit on-line, de pe site-ul MO, conf. Art. 18 din legea MO: “Regia Autonoma „Monitorul Oficial“ editeaza MO atat in format tiparit, cat si in format electronic pe care il pune la dispozitia tuturor categoriilor de utilizare contra cost.

Impotriva propunerii legislative a lui Todirascu au votat reprezentantii PSD si membrii grupului PLR-PC, cu Calin Popescu Tariceanu in frunte. Urmeaza votul Camerei Deputatilor.

Reamintim in context ca, recent, in cadrul unui interviu acordat catre avocatura.com, judecatorul CSM Cristi Danilet, atragea atentia ca in Romania s-a ajuns la paradoxala situatie ca nici judecatorii sa nu mai cunoasca legea.

“Accesul la Justitie, un acces autentic la Justitie, nu inseamna numai accesul la cladirile instantelor, cum in mod gresit se confunda. Sau accesul la anumite proceduri. Ci inseamna si accesul la informatie. Informatii legale. Or, in Romania noi avem doua probleme: 1. Legile nu sunt publice. Ele apartin Statului, legile sunt editate de catre Stat, de catre Monitorul Oficial, insa ele sunt vandute, inclusiv institutiilor publice. Sunt vandute. Deci ele nu sunt publicate in mod oficial, de catre Stat, la liber, si sa poata fi cunoscute de catre populatie.” a declarat judecatorul Danilet.

sursa: epochtimes.ro