Legislația care vine în contradicție cu „legile din bătrâni“: tradiția arderii vegetației uscate

0
168

În timpul sezonului de incendii de vegetație uscată, mulți locuitori ai satelor continuă să urmeze obiceiul de a arde resturile vegetale, deși acest lucru este interzis de lege. În Maramureș, există chiar o zi în luna martie când aprinderea focurilor în grădini face parte dintr-un ritual de primăvară.

În trecut, odată cu topirea zăpezii, curățenia de primăvară includea și arderea resturilor de vegetație uscată din curți.

Legea interzice acum această practică, dată fiind gravitatea consecințelor, cum ar fi extinderea focului și deteriorarea mediului, însă pentru persoanele în vârstă este dificil să renunțe la tradițiile lor.

De asemenea, în Maramureș există obiceiuri de aprindere a focurilor în grădini în primăvară.

Se spune că fumul va face ca pomii să aibă un rod bogat. Astfel, în ziua de 25 martie, de sărbătoarea „Bunavestire”, gospodinele aprind focuri în grădină, conform tradiției.

„Un ritual încă practicat la Blagoveștenie este aprinderea focurilor rituale. Locuitorii se trezesc devreme dimineața pentru a aprinde focuri în grădini, în scopul de a proteja pomii împotriva înghețului și de a păzi casa de dăunători”, explică etnologul Pamfil Bilțiu.

Pentru persoanele tinere, renunțarea la acest obicei nu este o problemă. În unele sate din Maramureș, primăriile au distribuit cutii speciale pentru compost, astfel încât toate resturile vegetale pot fi transformate în îngrășământ natural.

Raluca Botiz, care s-a mutat recent la țară, în comuna Groși, lângă Baia Mare, preferă să folosească resturile vegetale în mod util, chiar și fără a avea o grădină mare.

„Chiar dacă nu facem agricultură, avem o cutie de compost. Adunăm iarbă și resturi vegetale și le punem în cutie, iar apoi se transformă în compost”, spune ea.

Despre legea care interzice arderea deșeurilor vegetale, Raluca spune că nu știa, dar a auzit că aceste resturi pot fi folosite ca îngrășământ natural. Ea menționează că primăria a pus la dispoziție cutii special concepute pentru compost, unde resturile se transformă în îngrășământ natural, ideal pentru fertilizarea solului.

Chiar dacă nu se ocupă cu agricultura, Raluca are planuri să folosească compostul în straturile înălțate, unde anul trecut a cultivat căpșuni.

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș a raportat în acest sezon 27 de intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, care au afectat 236 de hectare de teren.

„Vă reamintim că arsurile de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale sunt interzise, indiferent de proprietatea terenului. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amenzi între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice și între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice”, a declarat Adriana Șanta, purtător de cuvânt al ISU Maramureș.

Pompierii recomandă evitarea arderea deșeurilor vegetale în condiții periculoase, precum vântul puternic, canicula sau seceta, și să se evite focul deschis în apropierea materialelor combustibile, construcțiilor sau pădurilor.