Gheorghe Stefan, audiat ca martor, a spus ca isi mentine declaratiile date anterior in acest dosar si a relatat momentul care a urmat alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, respectiv modul in care alianta PSD-PDL formata atunci a negociat impartirea ministerelor si a conducerilor companiilor de stat.
„La Guvern a avut loc o negociere – 9 ministere la PSD si 9 ministere la PDL. Companiile de stat se negociau si ele intre PDL si PSD. Avand rezultat bun in judetul Neamt, doream sa propun un director la Transelectrica, la Teletrans, mai exact, o subsidiara a societatii. In 2009 a fost numit Horia Hahaianu, dupa o discutie cu ministrul Adriean Videanu. Am avut o intalnire cu Dan Constantin Grigoriu, recomandat de Roberta Anastase ca un om de afaceri serios”, a afirmat Gheorghe Stefan.
El le-a spus magistratilor ca Vasile Blaga si premierul de atunci Emil Boc „isi dadeau girul” pe numirea directorilor si secretarilor de stat si ca l-a informat pe Blaga despre persoana pe care voia sa o numeasca la Teletrans.
„Dupa instalarea lui Hahaianu Horia, la un hotel, m-am intalnit cu acesta, cu Dan Grigoriu si cu Horatiu Berdila, reprezentatul SC Romsys. Am convenit ca firma indicata sa contribuie la finantarea partidului cu bani dupa ce va incheia contracte cu SC Teltrans SA. PDL avea doua sedii – unul central si altul al organizatiei municipale, unde avea biroul Blaga. Dupa intelegerea de la restaurant, martorul Grigoriu mi-a cerut sa ma duc cu el la secretarul general Vasile Blaga pentru a lua la cunostinta despre intelegerea incheiata cu Berdila de la Romsys SRL”, a relatat Gheorghe Stefan.
El a mai spus ca dupa cateva luni, in mai 2009, a mers cu Grigoriu la Blaga la biroul de pe Aleea Modrogan, unde acesta i-a si dus 50.000 de euro, bani destinati finantarii PDL, alte doua transe, de 50.000 si 100.000 de euro, fiind duse ulterior, tot la sediul din Modrogan.
„Banii nu i-au fost dati direct lui Blaga, ci au fost dati unei secretare, bani destinati finantarii partidului. O secretara era Sanda Dean si alta Dana. Asta s-a intamplat dupa ce s-au incheiat contracte intre Teletrans SA si Romsys SRL. A doua transa, de 50.000 de euro, am dus-o cu Grigoriu Dan la aceeasi adresa, tot in mai, iunie 2009. A treia transa, de 100.000 de euro, am dus-o la aceeasi adresa si cu acelasi martor, in toamna lui 2009, inainte de alegerile prezidentiale. Blaga mi-a recomandat cate una dintre secretare pentru a preda banii. Dupa alegerile prezidentiale, partidul a ramas cu datorii. La o discutie cu Blaga, mi-a reprosat ca aripa Stolojan nu finanteaza suficient partidul. I-am cerut lui Grigoriu o suma mai consistenta pentru plata datoriilor”, a mai spus Gheorghe Stefan.
El a sustinut ca in iulie 2010 au fost predati alti 500.000 catre Blaga si a povestit cum s-a intamplat.
„A venit Grigoriu Constantin Dan, ne-am vazut la Hotel Caro si mi-a adus 500.000 de euro, bani tot de la Romsys SRL. Eu i-am propus sa vina cu mine ca sa fie sigur ca ajung acolo. Avea o problema de rezolvat si a spus ca are incredere ca ii duc eu. L-am sunat si apoi m-am deplasat singur la partid. Stiam ca Romsys activa in domeniul IT. Dupa prima intalnire cu Berdila, m-am mai vazut cu el si cu Grigoriu. Voia sa se convinga ca banii ajungeau la partid si la Blaga, iar el se gandea la ideea de a beneficia de protectie din partea lui Blaga, care la un moment dat era ministru de Interne. In 2010, influenta lui Blaga in partid era foarte mare”, a mai spus in instanta fostul primar din Piatra Neamt.
El a mai precizat ca, atunci cand sumele de bani erau mai mici, erau date in bancnote de 500 de euro si ca nu cerea chitanta justificativa. „Probabil avea o agenda in care nota secretara”, a adaugat el, conform News.ro.
Procesul pe fond in care Vasile Blaga este judecat pentru trafic de influenta in dosarul finantarii ilegale a PDL a inceput la Tribunalul Bucuresti in 26 iulie, cand fostul lider al PDL le-a spus magistratilor ca toate acuzatiile care i se aduc sunt „constructii SF”, iar declaratiile martorilor si ale inculpatilor sunt contradictorii. Vasile Blaga a mai sustinut ca nu a primit „niciun cent” si ca pe omul de afaceri Horatiu Berdila, pentru care ar fi facut trafic de influenta, nici macar nu il cunoaste.
Vasile Blaga le-a mai spus magistratilor ca nu a avut nicio legatura cu numirile la conducerile Teletrans si Transelectrica, aceste numiri fiind facute in mandatul de ministru al lui Adriean Videanu.
El a mai sustinut ca nu a „colaborat cel mai bine” cu fostul primar Gheorghe Stefan, fost vicepresedinte al PDL si ca declaratiile date de acesta sunt contradictorii.
In dosarul finantarii ilegale a PDL, in 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploiesti l-au trimis in judecata pe fostul copresedinte al PNL Vasile Blaga, pe care il acuza de trafic de influenta, pentru ca, in perioada 2011-2012, cand era secretar general al PDL si senator, ar fi primit in patru randuri, printr-un interpus, 200.000 de euro si 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan.
Blaga a demisionat din functia de copresedinte al PNL imediat ce procurorii DNA Ploiesti au inceput urmarirea penala in cazul sau.
Procurorii DNA Ploiesti au aratat, in rechizitoriu, ca banii ajunsi la PDL in urma intelegerilor intre Blaga, Gheorghe Stefan si omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila erau scosi prin intermediul unor firme de tip „fantoma” ai caror administratori, martori in dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse intre 200 si 1.500 de lei.
Anchetatorii DNA au identificat in acest dosar mai multe firme „fantoma” folosite pentru a scoate banii proveniti din contractul dintre o companie nationala din domeniul energiei si Romsys, astfel incat sumele, a caror valoare totala se ridica la 10 milioane de lei, sa ajunga la PDL.
Potrivit anchetatorilor, una dintre companiile care au incheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al carui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme Adriean Videanu. Fostul primar din Piatra Neamt este cel care a pus la punct intregul mecanism prin care peste doua milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind si cel care s-a ocupat de gasirea firmelor care sa subcontracteze pe hartie serviciile prevazute in acele contracte si care sa scoate din banci banii.
In 20 aprilie, fostul vicepresedinte al PDL Gheorghe Stefan a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucuresti, la trei ani de inchisoare cu executare, dupa ce a recunoscut ca a facut trafic de influenta si si-a folosit functia pentru a obtine ilegal bani pentru partid.
Instanta a mai dispus ca de la Gheorghe Stefan sa fie confiscata suma de 1.650.000 de euro si a mentinut sechestrul pus de anchetatori pe imobile ale lui Stefan, pana la concurenta sumei de 2.350.000 de euro.
In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut ca, in perioada 2009 – 2012, Gheorghe Stefan, in calitate de vicepresedinte al PDL, in scopul obtinerii de sume de bani atat pentru sine, cat si pentru partid, ”si-a folosit in mod direct influenta detinuta in mediul politic si a determinat persoanele cu putere de decizie din ministerele de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana”.
In aceeasi perioada, Gheorghe Stefan ”i-a conditionat persoanei numite prin influenta sa ca va fi mentinuta in functia de conducere la compania nationala din energie daca vor fi atribuite societatii reprezentate de un om de afaceri din anturajul sau o serie de contracte de achizitii servicii si produse IT”, potrivit DNA.
In paralel, Gheorghe Stefan i-a promis omului de afaceri ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma sa sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb a pretins si a primit intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru partidul din care facea parte suma totala de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Vasile Blaga, care cunostea dinainte mecanismul descris anterior si cu care a fost de acord, sustin procurorii.