Eventuala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi vidul politic regional riscă să alimenteze activităţile paramilitare în provincia britanică Irlanda de Nord, arată o evaluare elaborată de Comisia Independentă de Raportare (IRC), anunță MEDIAFAX.
"(…) Activităţile paramilitare rămân o realitate puternică în Irlanda de Nord şi continuă să fie un obstacol major în calea păcii şi reconcilierii", conform evaluării Comisiei Independente de Raportare (IRC).
Riscurile sunt asociate "vidului politic din Irlanda de Nord şi incertitudinii continue referitoare la Brexit. Alături de numărul în creştere al morţilor, al atacurilor şi al altor evenimente grave asociate organizaţiilor paramilitare produse anul trecut, sarcina opririi activităţilor paramilitare a devenit mult mai dificilă", precizează raportul.
Mii de persoane au murit în conflictul nord-irlandez, între grupurile catolice proirlandeze şi protestanţii unionişti, încheiat prin Acordul de pace din Vinerea Mare (1998). În ultimele 12 luni, în atacurile din Irlanda de Nord au murit trei persoane, iar alte 81 au fost rănite. În perioada 2017-2018, bilanţul victimelor a fost de un mort şi 75 de răniţi.
Statutul administrativ al provinciei britanice Irlanda de Nord, mai precis mecanismele vamale la frontiera cu naţiunea Irlanda, membră a Uniunii Europene, constituie un element central pentru aprobarea Acordului Brexit de către Parlamentul Marii Britanii. Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998) a introdus o serie de mecanisme instituţionale între Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, şi Irlanda, punând capăt unui conflict care dura de câteva decenii. Prevederile Tratatului de pace, aplicate mai simplu în contextul în care atât Marea Britanie, cât şi Irlanda sunt membre ale Uniunii Europene, au început să pară a fi dificil de implementat în contextul eventualităţii producerii Brexit. De altfel, nemulţumirile grupurilor politice nord-irlandeze şi de la Londra faţă de sistemul vamal nord-irlandez au fost una dintre cauzele pentru care proiectul de Acord Brexit elaborat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul a fost respins de trei ori de Camera Comunelor.