Ziua a treia din cadrul Saptamanii Prevenirii Criminalitatii a fost dedicata prevenirii infractiunilor contra patrimoniului si s-au avut in vedere tipurile/genurile de fapte penale care au impact deosebit asupra cetatenilor: furturile personale, furturile din locuinte, talhariile, inselaciunile comise asupra batranilor prin metodele “Accidentul”, “Burlanul”, ”Taca” etc.).
Politistii au organizat intalniri cu membrii comunitatii de la Centrele Medico Sociale „Buna Vestire” si ”Sf. Nicolae” din municipiului Vaslui si cu persoanele varstnice din cartierele Corni, Brosteni, Plopeni si zona Centru din municipiul Husi.
In cadrul acestor intalniri reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui au avertizat cetatenii sa nu cada in plasa infractorilor, exemplificand diferite moduri de inselaciune cu care s-au confruntat in activitatea lor. Astfel, celor prezenti li s-a reamintit modul in care infractorii actioneaza, oferind diverse servicii, iar dupa executarea lucrarilor solicitand un pret mult mai mare pentru munca prestata fata de cel stabilit inaintea inceperii lucrarii, precum si modalitatea prin care infractorii incearca, si de multe ori reusesc sa insele anumite persoane prin metoda „Accidentul”. In ciuda mediatizarii cazurilor acestor tipuri de inselaciune si a recomandarilor facute de politisti, mai sunt persoane care cad in plasa infractorilor.
Victima este aleasa la intamplare, prin formarea unei combinatii de numere din retelele de telefonie fixa, ori dupa studierea si obtinerea unui minim de date referitoare la membrii familiei, numele, locul de domiciliu sau resedinta al acestora.
Apelantul afirma ca este fiul (nepotul) potentialei victime, sustine ca a comis un accident rutier in urma caruia victima (in general un copil) este ranita grav. Motiveaza ca are vocea schimbata din cauza emotiilor sau ranilor, ca se afla la spital ori in arestul politiei, solicitand toti banii care se gasesc in casa pentru rezolvarea situatiei.
In ultimul timp s-au inmultit cazurile in care la domiciliul victimelor se deplaseaza taximetristi, care preiau banii. Acestia sunt in general contactati prin dispecerat si li se da comanda pentru adresa victimei. Ulterior, dupa preluarea banilor, conducatorii de taxi sunt trimisi tot prin dispecerat la o alta adresa, unde legaturile infractorilor preiau banii si achita contravaloarea cursei.
Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Politia va recomanda insistent:
In situatia in care sunteti contactati de catre persoane care incearca sa va convinga, sub diferite pretexte, sa depuneti sume de bani in conturile unor necunoscuti va recomandam sa nu dati curs acestor cereri.
NU dati nimanui sume de bani, iar daca ati dat banii retineti semnalmentele celui care i-a primit, numarul de inmatriculare al autoturismelor, culoarea, marca, etc.
Nu furnizati persoanelor necunoscute date despre situatia familiei, locul de munca, domiciliu, obiceiuri, etc.
Infractorii au o atitudine foarte convingatoare si se bazeaza pe faptul ca victima pe care incearca sa o insele intra in panica la auzul acestor vesti rele si nu reactioneaza rational.
Contactati persoana despre care ati fost informata ca a fost implicata in vreun accident; daca aceasta nu este de gasit, contactati o alta persoana in care aveti incredere. Aceasta poate sa va ofere sprijin, nefiind afectata emotional in acel moment.
Daca sunteti contactati de pe un numar pe care nu il cunoasteti de catre o persoana care se da drept ruda, cereti cat mai multe detalii, din care sa va convingeti de identitatea celui in cauza.
Nu trimiteti date personale sau copii dupa C.I., buletin, carti credit/debit, prin e-mail/fax.
In cazul in care primiti un astfel de telefon, anuntati imediat Politia prin apel la 112, asteptati recomandari din partea unui politist si respectati-le intocmai!
Apelam totodata la persoanele care au rude apropiate care se incadreaza in profilul victimelor acestui tip de inselaciune sa ia legatura cu acestea si sa le previna asupra modului de operare folosit de catre infractori, pentru a nu cadea in plasa acestora.