Trei capodopere din colecții istorice și multe alte lucrări importante pentru arta românească au fost prezente în “Licitația de Iarnă” din data de 19 decembrie.
„Maestre, dă-mi-o mie. Facem un schimb…ia ce vrei de la mine!…Cât am dorit-o, aș vrea să o las în colecție…L-am văzut pe Tonitza pictând-o”. Atât de mult şi-a dorit Florăreasa de Nicolae Tonitza (preț estimat 150.000 – 250.000 €) negustorul armean K. H. Zambaccian încât i-ar fi dat compozitorului Ion Dumitrescu orice din propria sa colecţie.
Lucrarea lui Nicolae Tonitza a trecut succesiv prin mai multe colecții istorice. Cumpărată direct din atelierul maestrului de către arh. Dimitrie Mohor, prietenul și susținătorul lui Tonitza, opera ajunge între 1942-1944 în colecția generalului nazist de aviație Alfred Gerstenberg. După arestarea lui Gerstenberg, Florăreasa revine în colecții românești (Puiu Bereșteanu, Ion Dumitrescu etc.). Prima apariţie publică a lucrării a fost la prestigioasa Exposition d'art roumain ancien et moderne au Musée du Jeu de Paume, Paris, 1925. Ultima apariție a “Florăresei” pe simezele publice a avut loc în 1964, atunci când Muzeul Național de Artă organiza marea retrospectivă Tonitza.
Tabloul “Florareasa” de Nicolae Tonitza a fost adjudecat, marti seara, la suma de 150.000 de euro la licitatia de iarna organizata de Artmark in Capitala, informeaza Agerpres.
În 2016 Nicolae Tonitza a fost al doilea cel mai bine vândut pictor pe piața de artă din România, după Nicolae Grigorescu, cu 20 de tablouri vândute și un total de 311.043 de euro, dar ani la rând a condus topul vânzărilor de pictură din România. Tonitza este unul dintre puţinii pictori români ale cărui lucrări au fost expuse în mai multe ţări europene, chiar din timpul vieţii, inclusiv la prestigioasa Bienală de la Veneţia