Egiptul, Franţa, Germania şi Iordania au avertizat marţi Israelul în legătură cu anexarea unor părţi din teritoriile palestiniene, declarând că această acţiune ar putea avea consecinţe asupra relaţiilor bilaterale, informează Reuters.
Într-un comunicat distribuit de Ministerul de Externe german, aceste ţări, care includ doi dintre principalii parteneri ai Israelului în Orientul Mijlociu, au declarat că miniştrii lor de externe au discutat despre modul în care ar putea fi reluate discuţiile dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană, potrivit agerpres.ro.
Aceste ţări, împreună cu majoritatea celorlalte state europene, se opun planurilor israeliene care prevăd anexarea unor părţi din Cisiordania ocupată ca parte a unui acord promovat de administraţia preşedintelui american Donald Trump.
Autoritatea Palestiniană, care doreşte Cisiordania pentru un viitor stat palestinian, se opune măsurii. Statele Unite trebuie încă să-şi dea aprobarea pentru planurile de anexare.
"Suntem de acord că orice anexare a teritoriilor palestiniene ocupate în 1967 ar fi o încălcare a dreptului internaţional şi ar pune în pericol bazele procesului de pace", au declarat miniştrii de externe europeni şi din Orientul Mijlociu după videoconferinţa lor.
"Nu vom recunoaşte nicio modificare a frontierelor din 1967 care să nu fie convenită de ambele părţi aflate în conflict", au adăugat ei. "Aceasta ar putea avea de asemenea consecinţe asupra relaţiei cu Israelul", au avertizat miniştrii.
Israelul a refuzat să comenteze. Dar într-un comunicat separat, biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a transmis că i-a spus luni premierului britanic Boris Johnson că este angajat faţă de planul "realist" al lui Trump pentru regiune.
"Israelul este pregătit să desfăşoare negocieri pe baza planului de pace al preşedintelui Trump, care este atât creativ, cât şi realist, şi nu se va întoarce la formulele eşuate ale trecutului", se arată în comunicatul lui Netanyahu.