Disidentul chinez Bao Tong a murit la vârsta de 90 de ani

0
61

Disidentul chinez Bao Tong, fost oficial comunist de rang înalt care a fost închis în urma manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen din 1989, a murit miercuri la vârsta de 90 de ani, a anunţat fiul său pe Twitter, potrivit AFP.

El şi-a petrecut cea mai mare parte din ultimele trei decenii în arest la domiciliu sau în închisoare după reprimarea de către armată a mişcării, care cerea eliminarea corupţiei şi reforme democratice, potrivit Agerpres.

"Răposatul meu tată a murit în pace la ora 07.08, pe 9 noiembrie 2022", a scris fiul său, Bao Fu.

Fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), Bao Tong a fost secretarul politic al fostului premier reformist Zhao Ziyang (1980-1987).

Acesta din urmă a fost secretarul general al PCC (1987-1989) în timpul manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen. Simpatia sa pentru studenţi a dus la demiterea sa şi la plasarea sa în arest la domiciliu.

Bao Tong, care a fost la rândul său partizanul mai multor reforme economice şi politice, a fost prins în căderea şefului său, făcând şapte ani de închisoare la Beijing, după care a fost eliberat şi plasat în arest la domiciliu.

Continuarea pe stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.