TIFF 2014: Filme multi-premiate in sectiunile „Supernova” si „What’s Up, Doc? „

0
101

Un numar de 49 de filme de fictiune si documentare care au facut turul marilor festivaluri in ultimul an si au obtinut numeroase premii vor fi proiectate la TIFF 2014, in cadrul sectiunilor „Supernova” si „What’s Up, Doc?”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 Conform unui comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX, de organizatorii TIFF, in doua dintre cele mai populare sectiuni ale festivalului „Supernova” si „What’s Up, Doc?/Ce se intampla, documentarule?” vor rula 49 de filme multi-premiate, proiectate la Cannes, Berlin, Venetia, Toronto sau San Sebastian.

Potrivit sursei citate, 34 de filme dintre acestea vor rula in sectiunea „Supernova”, selectia fiind facuta de directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.

In afara castigatorului Ursului de Aur, „Black Coal, Thin Ice”, deja anuntat, de la Berlinala mai vine „Stations of the Cross”, al lui Dietrich Brüggemann, o comedie neagra despre o adolescenta care vrea sa se sacrifice pe altarul Domnului, in era telefoanelor si a Internetului, premiata cu „Ursul de Argint” pentru scenariu.

Tot in „Supernova” vor fi proiectate filmele „The Beloved Sisters”, un triunghi amoros cu Friedrich Schiller, „The 100-Year Old Man Who Climbed out the Window and Disappeared”, neasteptata poveste a unui barbat de 100 de ani care decide ca nu-i prea tarziu s-o ia de la capat, „The Kidnapping of Michel Houellebecq”, un film neconventional despre scurta disparitie a faimosului scriitor, in 2011, in care joaca chiar autorul, dar si „Love is Strange”, de Ira Sachs, care abordeaza subiectul casatoriei intre persoane de acelasi sex.

Un eveniment special, sub semnul TIFFashion, va fi proiectia lui „Yves Saint Laurent”, un film despre viata si cariera celebrului creator de moda, adus in premiera la Cluj.

O alta proiectie va fi noul film al lui Roman Polanski, prezentat anul trecut la Cannes si recompensat cu un Premiu César pentru regie, „Venus in Fur”, cu Emmanuelle Seigner si Mathieu Amalric.

Iubitorilor romanului de dragoste al lui Boris Vian, „Spuma zilelor”, TIFF le rezerva o surpriza: premiera ecranizarii „Mood Indigo”, in regia lui Michel Gondry. Este o explorare inventiva a lumii fanteziste din roman, cu Audrey Tatou si Romain Duris pe afis, distinsa cu Premiul César pentru scenografie.

Din colectia „Supernova” mai fac parte „Ida”, de Pawel Pawlikowski (Premiul FIPRESCI la Toronto), un memorabil film alb-negru, puternic stilizat, despre o calugarita novice care pleaca sa-si descopere familia inainte de a trece definitiv la viata monahala, „A Thousand Times Good Night” (Marele premiu al juriului la Montreal), o drama complexa si delicata despre o fotografa de razboi (Juliette Binoche) pusa sa aleaga intre familie si pasiune, „The Golden Dream”, un film despre visul american al unor adolescenti mexicani, distins cu Premiul „A Certain Talent” la Cannes 2013 si Marele Premiu la Salonic si Zurich. Premiata la Karlovy Vary, „Papusza” este impresionanta poveste, inspirata din realitate, a singurei poete de etnie roma care a publicat carti de poezie.

Spectatorii TIFF vor avea ocazia sa vada si „Via Castellana Bandiera”, pentru care Elena Cotta a castigat Trofeul „Coppa Volpi” pentru Cea mai buna actrita la Venetia, „Sex, Drugs and Taxation”, povestea unica a unui radical partizan al libertatii absolute si a unui capitalist hedonist in era hippie din Scandinavia, sau „Of Horses and Men”, o tulburatoare istorie de dragoste cu oameni si cai, care i-a adus islandezului Benedikt Erlingsson Premiul de debut la San Sebastian si Premiul FIPRESCI la Tallinn si Goteborg.

„What’s Up, Doc?” este sectiunea prezentata de HBO si selectionata de scriitoarea si jurnalista Ana Maria Sandu, care propune 15 documentare recente, toate proiectate in numeroase festivaluri si care ii vor purta pe cinefili prin vietile unor personaje de neuitat.

Primul este celebrul muzician Nick Cave, protagonistul fascinantului „20.000 Days on Earth”, prezentat anul acesta la Berlin si la Sundance, unde a castigat premiile pentru regie si montaj. Al doilea este un supererou al boxului, in „The Trials of Muhammad Ali”, un documentar cu imagini de arhiva si interviuri inedite regizat de Bill Siegel.

In „Fuoristrada”, un mecanic decide sa devina femeie si, ca transgen, se casatoreste cu o romanca, Mariana. Timp de 10 ani, J. Jackie Baier a urmarit un elev lituanian care a fugit de acasa si s-a prostituat pe strazile Berlinului, dandu-se drept fata, in tulburatorul „Julia”, adus de la Venetia. Trei adolescenti cauta o iesire din lumea lor degenerata, in „Sickfuckpeople” (Cel mai bun documentar la Sarajevo si Raindance 2013), si tot trei sunt tinerii aflati in cautarea acelui loc in care un barbat autist poate cunoaste dragostea fizica, in „The Special Need” (Trofeul Leipzig DOK 2013).

„Concerning Violence”, trecut pe la Sundance si Berlin, porneste de la cartea clasica „The Wretched of the Earth” si documenteaza lupta de eliberare din lumea a treia, iar emotionantul „Normalization” cauta un raspuns la intrebarea: cine a luat decizii in cel mai controversat proces din istoria justitiei cehoslovace? „Pine Ridge” (Cel mai bun documentar scandinav – Göteborg 2014) e un portret complex al unei lumi aparte, cea a locuitorilor rezervatiei Pine Ridge din Dakota de Sud, iar „The Great Museum”, o pasionanta demonstratie despre cat de interesante pot fi culisele unui muzeu.

Deja anuntat, „Sacro GRA”, primul documentar care a castigat vreodata Leul de Aur la Venetia, completeaza selectia Best-off.

Festivalul International de Film Transilvania are loc la Cluj-Napoca intre 30 mai si 8 iunie 2014 si este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana.