Cernobil, o lume care s-a oprit in loc acum 29 de ani

0
84

Explozia de la 26 aprilie 1986 de la reactorul numarul 4 a provocat moartea a cel putin 30 de persoane la centrala si a altor catorva mii in urma radiatiilor. Accidentul a fortat evacuarea a sute de mii de persoane din locuintele lor din Ucraina, vestul Rusiei si Belarus, relateaza Sputnik in pagina electronica.

Conducerea centralei hotarase atunci sa profite de oprirea planificata a reactorului pentru a face un test de securitate. Testul a inceput in data de 26 aprilie 1986, la ora 01.23 si 4 secunde. Cu putin timp inainte ca acest minut fatal sa se incheie, s-a produs o crestere necontrolata a energiei, declansand doua explozii, urmate de incendii. Anchetele au dezvaluit ulterior erori de manipulare si de conceptie la reactorul sovietic de tip RBMK.

Miezul reactorului a fost distrus si un nor puternic radioactiv s-a ridicat spre cer. O parte s-a lasat peste zonele din jurul centralei, dar rafalele de vant au purtat elementele radioactive spre alte regiuni din Ucraina, precum si in Belarus, Rusia si Europa Occidentala.

Doi muncitori au fost ucisi de explozie si alti 28 de salvatori si membri ai personalului au murit in lunile urmatoare din cauza expunerii la radiati.

„Speram ca, cu ajutorul tarilor donatoare, vom construi un sarcofag sigur pentru reactorul avariat pentru a-i proteja pentru totdeauna pe ucraineni si alte popoare de repetarea tragediei din 1986”, a declarat presedintele ucrainean, Petro Porosenko, care a participat duminica la o ceremonie la centrala nucleara de la Cernobil.

Invelisul reactorului nuclear avariat se deterioreaza, generand noi riscuri de contaminare radioactiva. Un nou invelis pentru reactor este in constructie, dar proiectul, care s-a dovedit mai scump decat se preconiza, ramane fara fonduri.