Femeile luptatoare care scriu istorie in armatele lumii

0
94

Traim intr-o perioada in care femeile sunt tot mai prezente in cadrul fortelor armate ale natiunilor. Recent, doua femei au scris istorie in armata americana.

Pentru prima data, doua femei au absolvit Ranger School din cadrul armatei Statelor Unite, unul dintre cele mai exigente cursuri militare. In acelasi timp, Navy SEALs a anuntat ca programul sau crancen de antrenament va primi in curand si femei.

Si alte servicii militare americane, cu exceptia Infanteriei Marine, au spus ca vor deschide pozitii din prima linie de lupta pentru femei, scrie Ruth Ben-Ghiat intr-un editorial publicat pe site-ul CNN.

Ghiat este profesoara de istorie la Universitatea din New York si specialist in istoria europeana a secolului XX. Ea sustine ca astfel de momente notabile nu vin, insa, fara frustrari. Dupa cum istoria ne-a aratat in repetate randuri, schimbarea institutionala este mult mai slaba decat ambitiile individuale.

De exemplu, in ultimii ani, serviciile militare din SUA le-au oferit femeilor sansa sa se afirme umar la umar cu barbatii, insa deseori nu si-au schimbat si politica, punandu-le pe acestea in situatii contradictorii.

Femeilor carora li s-a permis in 2010 sa se alature fortelor speciale din Afganistan nu li s-a dat voie sa participe la lupta propriu-zisa. Totusi, ele s-au aflat in permanenta in mijlocul unor batalii si au fost invatate cum sa raspunda in astfel de situatii.

Iar cele doua femei care au absolvit Ranger School, facand fata fizic si psihic unui antrenament cumplit, nu vor putea aplica, cel putin pentru moment, la serviciul militar Ranger.

Pentru un istoric, contradictia are ecouri interesante, subliniaza Ghiat. Pana la urma, nu este prima data cand femeile razboiului s-au trezit in asemenea situatii abigue, cu o politica oficiala aflata in opozitie cu realitatea de pe teren.

Dreptul sa foloseasca arma

Daca Primul Razboi Mondial a reprezentat un punct de cotitura in ceea ce privea participarea femeilor la forta de munca, Al Doilea Razboi Mondial le-a adus pe femei pe campul de lupta. Femeile au avut roluri de combatanti in fortele armate ale multor tari si, uneori, chiar dreptul sa apese pe tragaci.

Printre femeile luptatoare ale Rusiei s-a numarat si frumoasa blonda Roza Shanina, care era lunestit si care a devenit faimoasa pentru numarul urias de ucideri confirmate. Si femeile care s-au alaturat miscarilor de rezistenta europene au avut arme si le-au folosit, la fel cum au facut-o si femeile din serviciile de informatii si spionaj.

In Statele Unite, femeilor le era interzis sa traga cu arma, insa fortele aeriene ale armatei aveau femei-pilot, inclusiv un contingent de femei americano-chineze.

Fortele militare terestre se foloseau, de asemenea, de abilitatile femeilor in noi si noi feluri, inclusiv pentru antrenarea barbatilor in domeniul artileriei si in criptografie.

Rosie the Riveter arata cum razboiul a schimbat perceptia asupra femeilor – este vorba despre un personaj cultural american, care reprezinta toate femeile din SUA care au lucrat in fabrici si uzine in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, producand atat bunurile pe care le-ar fi produs in mod normal barbatii, cat si armament si munitie. Bicepsii supradimensionati sugereaza rezistenta si puterea femeilor din fabrici si din teren in timpul acelor ani dramatici.

Pacea a adus cu ea uitarea

Totusi, astfel de simboluri si inspiratiile lor din viata reala au fost rapid uitate cand a venit pacea. Multi oameni nu puteau accepta ideea de femei pe post de combatanti inarmati, scrie istoricul.

In Europa, femeilor luptatoare nu li se permitea uneori sa participe la marsuri de victorie alaturi de colegii lor barbati. In schimb, femeile acuzate ca au avut relatii sexuale sau ca i-au ajutat pe inamicii nazisti erau plimbate pe strazi, rase in cap, iar hainele le erau sfasiate.

In timpul Razboiului Rece, femeile combatanti erau privite din ce in ce mai mult ca o exceptie intr-o perioada de criza. In schimb, o alta imagine a femeii devenise populara in Statele Unite si Europa: casnica.

Dupa 1945, guvernele au incurajat milioanele de femei care au lucrat in fabrici si au servit in armata sa se intoarca la casele lor, iar slujbele le-au fost luate si inapoiate barbatilor intorsi din razboi. De altfel, multe femei care au indurat atrocitatile conflictului militar chiar isi doreau linistea unei vieti de familie.

Totusi, razboiul a schimbat femeile si viata militara pentru totdeauna. Contributia femeilor la asa o scara mare, unele acasa, altele pe front, nu putea fi ignorata.

Femeile si-au castigat dreptul de vot in unele tari europene, iar Actul de Integrare a Femeilor in Serviciile Armate din 1948 le-a permis femeilor americane sa devina membre depline si permanente ale Marinei si Fortelor Aeriene.