Suma fabuloasa ceruta imprumut de Nicolae Ceausescu in 1973

0
61

Pe data de 4 decembrie 1973, Nicolae Ceausescu impreuna cu sotia sa isi incepeau cea de-a doua vizita in SUA, o vizita mult asteptata de catre presedinte.

Desi nu era prima vizita pe care o facea in America, Nicolae Ceausescu nu pierdea nicio ocazie de a-si trai visul American, astfel in anii ’70 nu a scapat niciun moment de a impinge evenimentele catre scopul tintit, potrivit Historia.

Fiind macinat de invidie ca fostul conducator al Uniunii Sovietice, Leonid Brejnev s-a aflat intr-o vizita oficiala la Casa Alba, in iunie 1973, Ceausescu si-a dorit si el sa faca o vizita la Casa Alba, tot in anul 1973, motiv pentru care a obligat oficialii de la Bucuresti sa forteze o autoinvitatie a presedintelui roman la Casa Alba, pe motiv ca acesta isi doreste extrem de mult sa revina in America.

Sosind ziua cea mare, delegatia Romaniei a parasit Romania pe 2 decembrie 1973 si a ajuns pe data de 3 decembrie la baza militara Andrews, din Baltimore.

Conform unui protocol American, invitatii au innoptat la baza militara prevazuta cu toate conditiile demne unui conducator de stat, urmand ca pe 4 decembrie un elicopter din flota americana sa ii conduca la Washington.

Marti, 4 decembrie, la ora 10, 25 (ora locala), elicopterul cu cei doi aterizeaza la Washington.  Sunt asteptati de o frumoasa limuzina, cu care Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu vor defila pe aleile Parcului Casei Albe, pline de ofiteri in uniforma de gala, cu steagurile roman si american la banduliera, pana la intrarea de Sud a Casei Albe.

Sotii Ceausescu au privilegiul de a fi asteptati de Richard si Patricia Nixon, care ii vor conduce pana la podiumul de onoare drapat cu catifea rosie.

Vizita lui Nicolae Ceausescu a fost de un protocol spectaculos si de o grandoare fara margini, niciun alt presedinte roman nemaiavand parte de asemenea onoruri, insa pe plan financiar si politic, Ceausescu nu a reusit sa obtina nimic concret din partea conducerii americane.

Amabili, dar fermi, americanii nu s-au ridicat la asteptarile pe care Ceausescu le avea de la ei.

Ca si alte obsesii pe care le avea, Ceausescu se ambitionase cu toata fiinta sa, sa obtina clauza natiunii celei mai favorizate, care presupunea facilitati vamale pentru produsele romanesti importate de SUA. Ceausescu a mai pretins suma de 500-600 de milioane de dolari cu dobanda de 2%, pe care nu a obtinut-o.

In ciuda nerealizarii obiectivelor propuse, Ceausescu a semnat mai multe documente oficiale care au favorizat relatiile economice ale Romaniei.