Laptele matern difera in functie de bebelus

0
48

Laptele matern are o concentratie crescuta in lipide si lactoza, iar mineralele sunt in concentratie mica, corespunzator cu nevoile sugarului. Compozitia formulelor de lapte pentru sugar este stabilita astfel incat sa se apropie cat mai mult posibil de compozitia laptelui matern, in acest fel asigurandu-se aportul nutritiv optim pentru copil.

Studiile realizate pe oameni si mamifere arata ca organismul mamei produce laptele dupa o “reteta” diferita, in functie de sexul bebelusului. Cercetari amanuntite pe acest subiect pot duce la imbunatatirea laptelui pus la dispozitia femeilor care nu pot alapta, spune Katie Hinde, biolog evolutionist de la Harvard University. Studii recente dezvaluie ca baietii primesc un lapte mai bogat in grasimi sau proteine, capatand astfel mai multa energie, in timp ce fetele primesc doar o cantitate mai mare de lapte. Astfel, atat continutul, cat si cantitatea de lapte produs difera in functie de sexul copilului. 

In cazul maimutelor, spre exemplu, laptele pe care il beau fetele este mai bogat in calciu. “Ar putea fi o caracteristica privitoare la adaptare, intrucat le permite femeilor sa le ofere mai mult lapte fetelor, pentru a accelera dezvoltarea acestora si a le permite sa inceapa procesul de reproducere la varste fragede”, a explicat Hinde. Masculii nu au nevoie sa ajunga la maturitatea sexuala atat de repede, fiindca singurul impediment in ceea ce priveste frecventa imperecherii ar fi acela ca nu au suficiente femele ajunse la maturitate pe care sa le curteze. In plus, urmasii de sex masculin petrec mai mult timp jucandu-se, asa ca au nevoie de un lapte bogat in surse de energie. 

Nu este clar, insa, de ce se intampla la fel in cazul oamenilor. Exista dovezi totusi ca procesul de diferentiere incepe atunci cand copilul este inca in uter. Cercetari suplimentare ar putea sa imbunatateasca variantele de lapte praf existente pe piata, dar ar putea de asemenea sa contribuie la gasirea unor compatibilitati in cazul laptelui oferit in spitale copiilor nascuti prematur.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.