Supa din pastarnac, praz si ceapa este un truc simplu pentru persoanele care isi doresc sa scape de kilogramele in plus. Aceasta este o dieta simpla, ieftina si eficienta. Se face o supa mai concentrata din aceste trei legume, astfel: la 2 l de apa clocotita se pun 1 kg pastarnac, 2 fire de praz si 2 cepe, cu putina sare. Cand supa e gata, se toarna in farfurie si se adauga cateva picaturi de ulei de masline presat la rece, patrunjel verde cat mai mult, putina sare si zeama de lamaie.
Patrunjelul asigura necesarul de vitamine A, B si C, plus minerale importante ca fierul, calciul, potasiul, magneziul si iodul, iar prazul aduce organismului un plus de celuloza, saruri alcaline si fosfor. Se mananca supa cu legume de 5 ori pe zi, dar in cantitati moderate. Dupa minimum 3-4 zile, ar trebui sa va recapatati silueta.
Concret in 200 de grame de pastarnac sunt doar 100 de calorii. Totodata in 200 de grame de pastarnac sunt 1,6 grame de proteine si 24 de grame de carbohidrati la care se adauga 6,5 grame de fibre (26 la suta din necesarul zilnic. La acestea se adauga 38 la suta din necesarul de vitamina C, vitamina K (37 la suta din necesarul zilnic) si 22 la suta din doza zilnica de acid folic. In 200 de grame de pastarnac se afla si 13 la suta din doza zilnica de vitamina E.
Radacina de pastarnac are proprietati diuretice, depurative, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, vindeca reumatismul si regleaza ciclul menstrual. Este recomandat in curele de slabit, este util in tratarea si combaterea anemiei si asteniei. Pastarnacul curata sangele, este un excelent drenor al ficatului si rinichilor, este tonic pentru inima si plamani. Sucul natural preparat din radacina de pastarnac regleaza digestia, mareste apetitul, are actiune expectoranta si diuretica, analgezica, tonifianta, este indicat in tratamentul afectiunilor cardiace si in nevroze. Calmeaza durerile provocate de colicile renale si hepatice si are efect afrodiziac.