Riscul infectiei cu Heliobacter Pylori – bacterie ce afecteaza mucoasa stomacului si a duodenului – poate fi prevenit cu 17% prin consumul moderat de bere , deoarece aceasta bautura are si efect antibacterian, dupa cum se arata intr-un studiu realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie. Cercetarea a fost realizata de catre specialisti de la Univeristatea Queens din Belfast, Marea Britanie, sub indrumarea medicului Liam J. Murray. Studiul a fost realizat pe un esantion de 10.537 de persoane, iar rezultatele acestuia au relevat faptul ca un consum moderat de bere poate reduce semnificativ riscul aparitiei infectiei cu Heliobacter Pylori. Concret, un pahar sau doua de bere consumate saptamanal pot reduce cu pana la 11% riscul aparitiei bacteriei, in timp ce consumul a 3-6 pahare de bere intr-o saptamana scade riscul infectiei cu Heliobacter Pylori cu pana la 17%.
Infectia cu Heliobacter Pylori nu prezinta simptome specifice. Cei mai multi dintre bolnavii afectati de Heliobacter Pylori nu prezinta semne si simptome specifice, motiv pentru care de cele mai multe ori infectia cu Heliobacter Pylori determina complicatii serioase, printre care ulcer gastric si cancer de stomac. “Helicobacter Pylori este responsabila de multe cazuri de gastrita si ulcer, ducand, intr-o mare masura la cancer gastric. Datorita ingredientelor sale naturale, in special a hameiului, berea poate deveni un inamic natural impotriva factorilor prezenti in mediu si care ne pot ataca sanatatea. Este foarte important sa stim insa ca doar combinata cu un stil de viata sanatos berea isi poate pune in valoare beneficiile pentru organism” a precizat dr. Corina Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
De asemenea, membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie atentioneaza ca un consum zilnic de 330 ml cu 5% alcool in cazul femeilor si 660 ml cu aceeasi proportie de alcool in cazul barbatilor trebuie completate de un regim alimentar sanatos si un stil de viata activ si ordonat. Infectia cu Heliobacter Pylori este unul dintre cele mai comune tipuri de infectie in cazul oamenilor si afecteaza peste 60% din populatia Romaniei si mai mult de jumatate din populatie la nivel mondial.