sâmbătă, 18 mai, 2024

TEST: Cum recunosti simptomele unui accident vascular cerebral

Distribuie:

Publicat:

Pentru a retine cat mai usor simptomele descrise mai jos, poti recurge la metoda folosita si de celebrul personaj Dr. House, si anume FAST:

F (face=fata) – rugati pacientul sa zambeasca si observati daca fata nu e simetrica sau buza e cazuta intr-o parte

A (arms=brate) – rugati pacientul sa-si ridice ambele brate si observati daca unul dintre ele ramane mai jos

S (speech=vorbire) – rugati pacientul sa rosteasca o propozitie scurta si observati daca are dificultati in vorbire sau nu isi gaseste cuvintele

T (time=timp) – nu pierdeti timpul, sunati la numarul de urgenta pentru ca accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cat mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potential mortal si leziunile permanente asupra creierului.

Pentru a limita riscul de atac cerebral la minimum, medicii recomanda:

– Scurte plimbari zilnice sau miscare la sala de sport

– 20 de minute de plimbare in aer liber pe zi in ritm alert, iar acest lucru ne poate reduce riscul de atac cerebral cu aproape 40%, ne sugereaza un studiu realizat pe 40.000 de femei.

– Sa fii trist, suparat sau mahnit intr-o anumita perioada a vietii, ca urmare a decesului unei persoane dragi sau din cauza locului de munca este perfect normal, insa nu acelasi lucru se poate spune daca starea de tristete se manifesta pe perioade lungi de timp si fara justificare personala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img