Dieta hipocalorica – tot ce trebuie sa stii despre beneficiile ei si rezultatele de necontestat

0
64

Caloriile din dieta ta iti ofera cantitatea de energie necesara pentru functionarea corpului tau. Atunci cand mananci mai multe calorii decat arzi, corpul tau le va stoca sub forma de grasime. Pe de alta parte, mai putine calorii consumate – o dieta hipocalorica – te poate ajuta sa scazi in greutate.

Dieta hipocalorica este una in care consumi mai putine calorii decat arzi. Aceasta este o strategie recomandata de multi experti in sanatate, inclusiv National Heart, Lung and Blood Institute for healthy, long-term weight loss. Dieta hipocalorica poate fi obtinuta fie prin consumarea unui numar mai mic de calorii, fie prin activitate fizica, ce te poate ajuta sa arzi mai multe calorii.

Dieta hipocalorica presupune reducerea caloriilor zilnice sau a mancarurilor cu multe calorii si variaza in functie de cerintele fiecarei persoane, deoarece fiecare persoana are un metabolism diferit: un copil in crestere, un atlet, o persoana in varsta sau o persoana gravida. O dieta hipocalorica ar trebui sa foloseasca intotdeauna un echilibru intre cantitatea de energie folosita si caloriile consumate, noteaza elle.ro.

Aceasta dieta este bazata pe reducerea caloriilor zilnice pentru a crea un deficit care va genera scaderea in greutate. Numarul de calorii pe care il poti consuma depinde de metabolism, varsta, sex si nivelul de activitate fizica.

Intr-o dieta hipocalorica ar trebui setata o greutate tinta care sa tina cont de constructia corpului si de factori precum inaltimea persoanei. Nu exista o durata standard pentru o dieta hipocalorica. In schimb, sunt setate repere. Daca o persoana care trebuie sa slabeasca 15 kilograme isi seteaza ca obiectiv pe termen scurt sa slabeasca 10 kilograme, atunci trebuie sa introduca in dieta sa anumite alimente, in cantitati limitate. Cel care tine dieta va trebui sa invete sa combine diverse tipuri de mancare, controlul portiilor si consumul diferitor tipuri de mancare. Aceasta faza dureaza in general 5-6 luni.

In aceasta dieta este fundamental nu doar sa scazi in greutate, ci sa te si mentii. Pentru asta va trebui sa urmaresti o dieta controlata. Persoanelor care tin dieta le este recomandat sa faca activitate fizica. O dieta trebuie acompaniata de exercitii. Specialistii te pot invata ce sa mananci.

Dieta hipocalorica: rezultate. Scaderea medie in greutate este in general de 2-2.5 kilograme pe luna. In prima luna, scaderea in greutate este lichida/fluida, avand in vedere efectul de detoxifiere la nivel renal ce cauzeaza eliminarea lichidelor retinute.

Trebuie sa tinem cont ca pentru a scapa de 0.5 kilograme de grasime avem nevoie de un deficit de 7000 kcal (la fiecare 10-12 zile). Cand pierzi mai mult in greutate, mai rapid, nu este avantajos deoarece nu dobandesti obiceiurile corecte de mancat si corpul nu se obisnuieste cu schimbarea de metabolism, astfel ca poti lua in greutate dupa ce nu mai tii dieta. Pierderea in greutate ar trebui sa fie progresiva si controlata, astfel incat sa nu suferi, pentru ca astfel rata de abandon a dietei va fi mai mare si apetitul tau va creste ulterior.

Care sunt caracteristicile dietei hipocalorice? Ideale sunt 5 mese pe zi. S-a dovedit ca, de fiecare data cand mancam, creste nivelul de glucoza si scade nivelul de insulina pentru a compensa deficitul de glucoza. Scaderea creeaza foame, asa ca atunci cand mancam trei mese intr-o zi, cand mancam compulsiv sau cand pur si simplu ne este foame, scaderea nivelului de insulina este mult mai mare, astfel ca ne este foame mai repede. Totusi, daca reusim sa impartim in cinci numarul meselor, vom elibera nivelul de insulina, dar nu intr-o cantitate foarte mare, iar acest lucru ne va permite sa ne mentinem, fara treceri bruste de la foame la satietate.

Planurile de masa pentru dieta hipocalorica iau in calcul urmatoarele aspecte: Ar trebui sa consumi un mic dejun consistent si variat (fructe, cereale, unele lactate, etc.). Ulterior, introdu in dieta ta o portie de fructe sau niste produse lactate facute din lapte degresat. Carbohidratii (pastele, orezul, cartofii si legumele) care elibereaza mai multa energie mai incet trebuie introduse la pranz, astfel ca energia lor este valabila pentru consum de-a lungul zilei. Gustarea ideala ar consta intr-o portie mica de fructe sezoniere. Astfel, nivelurile de glucoza si insulina sunt supravegheate.