Berea este o bautura prezenta in viata de zi cu zi a romanilor, care consumata moderat, poate face parte cu succes dintr-un stil de viata sanatos”, a declarat dr. Corina Zugravu, Presedinte Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie. Iata ce beneficii are consumul moderat de bere, asupra sanatatii:
Suplimente de vitamine. Berea este facuta din cereale, apa si drojdie. Destul de frecvent utilizate sunt boabele de orz si grau, bogate intr-o varietate de vitamine care supravietuiesc procesului de fermentare si filtrare.
Berea furnizeaza cantitati modeste de vitamina B, plus cantitati mult mai mari de magneziu, seleniu si alte oligoelemente. Si ar mai fi de mentionat continutul de vitamina B6 care reduce nivelul homocistinei, substanta vinovata de aparitia bolilor de inima.
Despre bolile de inima. Studiile arata ca un pahar de bere pe zi pentru femei si doua pahare pe zi pentru barbati reduc riscul de accidente vasculare cerebrale, boli cardiace si boli vasculare. Se spune ca un consumator moderat de bere isi reduce riscul de atac de cord cu 20%.
Mai putin colesterol. Consumatorii de bere au un nivel crescut de lipoproteina de inalta densitate, numita adesea “colesterol bun”, ce constituie o forma de protectie impotriva grasimilor periculoase din sange. Ei au, de asemenea, cantitati mai mici de fibrinogen, o proteina care impiedica formarea cheagurilor de sange. In plus, berea contine polifenoli, ce reduc nivelul de colesterol.
Ajuta memoria. Unele cercetari au aratat ca in cantitati moderate, alcoolul ajuta si memoria. Oamenii de stiinta suedezi au aratat ca soarecilor care au “servict” zilnic putin alcool le-au aparut noi celule nervoase in creier.
Previne formarea pietrelor la rinichi. Consumul de bere poate reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi. Un studiu finlandez a aratat ca riscul de a forma pietre la rinichi este cu 40% mai mic in cazul bautorilor de bere.