Atunci cand stii in ce mod ciclul menstrual iti afecteaza corpul si sentimentele, poti face fata mult mai usor simptomelor pe care le experimentam in fiecare luna. Te-ai intrebat vreodata ce se produce in corpul tau atunci cand esti in perioada ciclului menstrual? De ce simti atat crampe, dureri de spate, dar esti si mai irascibila ca de obicei? Medicii ne explica ce se intampla atat cu interiorul, cat si cu exteriorul corpului nostru in tot acest interval:
Zilele 1-12: Faza foliculara. Faza foliculara incepe in prima zi a ciclului. Din moment ce pierzi sange, corpul pierde si fier, ceea ce inseamna ca vei avea stari de greata si ameteala. De asemenea, din moment ce nu esti insarcinata, nivelul de estrogen scade. Asa cum probabil stii, simptomele din aceasta perioada includ crampe, balonare, schimbari frecvente de stare, dureri de cap, spate si sani.
Un ciclu normal dureaza intre trei si cinci zile, cateodata chiar si pana la sapte zile. Cand sangerarea se opreste, ajungi in a doua parte a fazei foliculare, cand foliculii de pe ovare se maturizeaza si se pregatesc sa se inmulteasca. Nivelul de estrogen creste si esti predispusa la simptome precum schimbare frecventa de stari, balonare, dureri de cap si o pofta scazuta de activitate sexuala.
Cu toate acestea, nivelul crescut de estrogen duce si la cresterea nivelului de endorfine, asa ca te vei simti mai creativa, inspirata si motivata. In timp ce toate aceste simptome se produc extern, in plan intern, tesutul uterului se ingroasa, pregatindu-se pentru posibilitatea de a gazdui un fat. Pe scurt, uterul se reorganizeaza pentru a putea fi pregatit de o sarcina. Daca iti doresti sa ramai insarcinata, a unsprezecea zi este cea mai potrivita pentru a incepe.
Zilele 12-14: Faza ovulatorie. Dupa cum stii, ovulatia este cea mai fertila perioada, in care corpul este pregatit sa poarte un copil. Ovulatia este procesul prin care ovarele produc oua mature, care ajung prin tubul falopian in uter, pentru a fi fertilizat de sperma. Ovulatia se produce timp de o zi, deci oul nu va mai fi disponibil daca ramane nefertilizat. Cu toate acestea, nu inseamna ca poti ramane insarcinata o singura zi pe luna, sperma poate ramane in interiorul corpului pentru mai mult timp.
Deci daca incerci sa previi sarcina, este bine sa te consulti cu medicul in legatura cu programul ovulatiei, sansele pe care le ai sa ramai insarcinata si optiunile de contraceptie. Cum iti dai seama ca esti in perioada ovulatiei? Un simptom aproape inevitabil este lichidul asemanator albusului de ou, pe care il elimini in acest interval.
Zilele 14-28: Faza luteala. In acest interval, mare parte din ciclul menstrual este deja terminat. Dupa ce ovulatia ia sfarsit, foliculul se transforma in corp galben (corpus luteum), o glanda endocrina care secreta progesteron si estrogen, un lucru benefic daca esti insarcinata. Daca nu esti insarcinata, acest corp galben va deveni o mica cicatrice a tesutului. Nivelul progesteronului scade, iar intregul ciclu o va lua de la capat. sursa: elle.ro