marți, 26 septembrie, 2023

Dieta care asigura o minte sanatoasa si cheia longevitatii

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii de la Universitatea din Sydney au descoperit ca alimentatia mai slaba in proteine, dar mai bogata in carbohidrati mentine creierul sanatos si este la fel de eficienta ca restrictiile calorice.    

Oamenii de stiinta au prezentat experimentele, facute cu ajutorul soarecilor, carora le-a fost permis sa manance oricat cu conditia ca alimentele sa contina mai multi carbohidrati din amidon. Experimentele au fost realizate in beneficiul sanatatii mintale, dar si al sanatatii in general. Astfel, se pare ca dieta, ce presupune alimentatie slaba in proteine si bogata in carbohidrati, reprezinta cheia unei bune functionari a creierului pentru invatare si memorie. Potrivit adevarul.ro, studiul a demonstrat pentru prima data ca dietele slabe in proteine, dar bogate in carbohidrati au beneficii pentru creier asemeni dietelor care prevad restrictii de calorii, care sunt bine cunoscute pentru mentinerea longevitatii.    

Profesorul David Le Couteur, autorul studiului si specialist in geriatrie (ramura a medicinii care studiaza si trateaza bolile batranetii – n.r.), spune ca numeroase culturi, inclusiv popolatia din Okinawa, Japonia, si mai multe zone mediteranene au observat acest mix: „Dieta traditionala din Okinawa presupune aproximativ noua procente de proteine, ceea ce este similar cu studiul nostru, cu alimente din peste, soia si plante si foarte putina carne de vita. Ceea ce este interesant este ca una dintre sursele principale de carbohidrati este cartoful dulce“.    

Pentru studiul actual, cercetatorii au hranit soarecii cu alimente compuse din carbohidrati complecsi derivati din amidon si proteina cazeina care se gaseste in branza si lapte. Pentru a evalua beneficiile pe care le are aceasta dieta asupra creierului, cercetatorii s-au concentrat pe hipocamp, regiunea creierului responsabila de invatare si memorie. „Hipocampul este, de obicei, prima parte a creierului care se deterioreaza si cauzeaza boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. Cu toate acestea, dieta slaba in proteine si continut ridicat de carbohidrati pare sa ajute sanatatea si biologia hipocampului la soareci, intr-o anumita masura mult mai mare decat cea a dietei cu continut scazut de calorii“, a spus profesorul Couteur.   

Invatarea si memoria au fost evaluate printr-o serie de teste de recunoastere spatiala si de memorie, cercetatorii observand imbunatatiri modeste la soarecii masculi si femele de toate varstele. Aceasta cercetare urmeaza un studiu de referinta din anul 2015 de la Centrul Charles Perkins al Universitatii din Sydney, care arata ca dietele bogate in proteine si carbohidrati ar putea fi la fel de eficiente ca dietele cu calorii reduse in beneficiul unei vieti lungi la soareci.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img