Dieta de Craciun pentru diabetici

0
62

aca tu sau o persoana draga sufera de aceasta boala, afla ca exista o dieta de Craciun pentru diabetici. Nu toate alimentele sunt interzise, iar pentru altele exista alternative destul de gustoase. Trebuie totusi sa mananci cu atentie si moderat. Nu uita ca ai nevoie de multe legume si fructe.

In perioada sarbatorilor, glicemia poate fi mai mare. Și asta pentru ca tu esti mai putin activ decat de obicei sau exagerezi cu mancarea. Trebuie sa iti alegi cu grija alimentele si sa efectuezi ceva miscare fizica zilnic. Fie ca mergi in vizita sau doar la o plimbare in parc, pe zapada! Glicemia, tensiunea arteriala si grasimile din sange scad daca esti activ zilnic. Asa ca, daca nu vrei sa iti fie rau de Craciun, ai grija la ce mananci, cat mananci si cat te plimbi. Chiar daca afara e frig, nu trebuie sa fi sedentar. Plimba-te in centru si admira luminitele.

Poti gusta din toate alimentele care nu contin foarte mult zahar. Ai grija ca sarmalele sa fie din carne usoara, cu continut redus de grasime, piftia trebuie sa fie fara grasime. Poti manca si salata de boeuf, dar fara maioneza. Combina legumele cu un iaurt cu putine grasimi si aia e salata ta de boeuf, de Craciun.

Friptura si legumele pentru diabetici trebuie pregatite la gratar sau cuptor. Diabeticii au voie doar putin ulei de masline. Și, la capitolul deserturi, poti consuma cozonac fara zahar, banana bread si prajituri fara zahar sau realizate cu indulcitori. La capitolul bauturi, ai voie sa consumi sucuri de fructe realizate in casa. Evident, cantitatea trebuie sa fie moderata. La alcool poti consuma vinuri slabe. Incearca sa te limitezi, cand vine vorba de alcool.

Institutul de Diabet zaharat din Marea Britanie recomanda barbatilor sa consume un maximum de 3-4 pahare de alcool, iar femeile maximum 2-3 pahare. Daca iei pastile sau iti faci insulina, alcoolul poate scadea nivelul glucozei din sange si poti face o criza.

Diabeticii nu au voie alcool pe stomacul gol. Duce la scaderea nivelului de glucoza din sange si poate creste riscul aparitiei unei hipoglicemii. O gustare pe baza de proteine (iaurt fara zahar) poate ajuta la incetinirea absorbtiei si a efectelor alcoolului.

Alimente fara cantarire obligatorie (lista cuprinde atat produsele ce pot fi consumate nelimitat cat si cele “masurate din ochi”)

CARNE: vaca, vitel, pasare, porc, miel (toate proaspete sau conservate), sunca, piftie, mezeluri. Atentie insa, alimentele conservate se contraindica hipertensivilor, cardiacilor!

PESTE: proaspat sau conservat, zilnic!

BRANZETURI: telemea, cascaval, branza de vaci, cas, urda, minimum 150 g/zi

GRASIMI: ulei

OUA: maximum 1 ou pe zi (incluzandu-l si pe cel din gatitul mancarii)

SMANTANA 2 linguri/zi

LEGUME, nelimitat: varza dulce, varza rosie, rosii, conopida, spanac, dovlecei, fasole verde, sparanghel, salata verde, untisor, vinete, laptuci, papadie, urzici, macris, ridichi, ciuperci, ardei gras, castraveti, praz, stevie, gulie, ceapa verde. Acestea toate sunt complet fara restrictii.

NUCI SI ALUNE: 50-100 gr

BAUTURI ALCOOLICE– vin alb, tuica, coniac 50-100 ml

CEAI SI CAFEA cu ZAHARINA, zahar deloc.

ALIMENTE CARE SE CANTARESC OBLIGATORIU

FRUCTE PROASPETE DE CANTARIT:

– mere, fragi, capsune, zmeura, caise, piersici, visine, cirese, pere, gutui, prune, corcoduse, coacaze- 400 g

– pepene verde- 600 g

INTERZISE: banane, struguri, pere bergamote, prune dulci, pepene galben, smochine

FRUCTE FARA RESTRICTII: lamai, portocale, kiwi, grapefruit

LAPTE si IAURT: total 500 ml impreuna (aprox 2-3 iaurturi)

CARTOFI= 200 g

GRIS/OREZ= 200 g (nu se mai fierb in supa altele decat cale cantarite)

PAINE (si tot ceea ce contine faina alba) cantarita=200 g, SAU MAMALIGA moale de 4 x mai multa decat painea!!

ATENTIE la tot ceea ce contine faina de grau, (faina alba) de la paine pana la macaroane, spaghete, taitei, rantas – (ingroseala), aluaturi, clatite, toate adunate trebuie sa se includa in cele 200 g cantarite /zi, pe langa cartofi.

INLOCUIRI, echivalente

100 g cartofi=200 g morcovi=200 g telina=200 g sfecla rosie=150 g mazare verde=150 g pastarnac=150 g fasole uscata sau linte

INTERZISE TOTAL!! zaharul si mierea de albine. sursa: clickpentrufemei.ro