Un medic american a monitorizat procesul de imbatranire al unui grup de calugarite care au consumat rosii. Studiul a relevat ca licopenul, antioxidant din tomate, contribuie la neutralizarea radicalilor liberi din tot organismul, inclusiv din creier, mentinandu-l intact si in stare buna de functionare mai mult timp.
De-a lungul ultimilor zeci de ani oamenii de stiinta au facut numeroase cercetari pentru a gasi solutii pentru regenerarea creierului, una dintre acestea fiind adoptarea unui stil alimentar sanatos. Poate este greu de crezut ca alimentele pe care le mancati pe parcursul vietii influenteaza vitalitatea creierului la batranete, dar uimitoarea cercetare a dr. David Snowdon, de la Centrul Sanders-Brown, arata ca rosiile au un efect extrem de puternic, scrie Jean Carper in cartea „Cum sa-ti pastrezi sanatatea creierului“, potrivit adevarul.ro. Medicul este coordonatorul unui studiu realizat pe un grup de calugarite de peste 100 de ani, care a aratat ca licopenul – un antioxidant puternic – in sange poate influenta functiile cognitive. Femeile cu cel mai scazut nivel de licopen in sange au fost cele care nu reuseau sa-si poarte singure de grija – sa se imbrace, sa se hraneasca sau sa mearga singure, 4 din 5 femei care aveau nevoie de asistenta fiind depistate cu „deficienta de licopen“.
Dr. Snowdon considera ca licopenul contribuie la neutralizarea radicalilor liberi din tot organismul, inclusiv din creier, mentinandu-l intact si in stare buna de functionare mai mult timp. Şi pepenele verde si grapefruitul contin cantitati mici de licopen, dar sursa cea mai important ramane rosia. Conform unui studiu intreprins recent in Italia, consumand piure de tomate cu 16,5 miligrame de licopen zilnic, timp de 21 de zile, capacitatea antioxidanta a sangelui are efect spectaculos, deteriorarea materialului genetic (AND) scazand cu 33%. A.R.