Bufeurile, starea de nervozitate, senzatia de balonare si durerile de cap pot fi ameliorate cu tratamente naturiste. Perioada dinaintea instalarii menopauzei este ingrata pentru orice femeie. Variatiile nivelului de hormoni (estrogen si progesteron) si ciclul menstrual imprevizibil dau tot felul de simptome foarte greu de suportat (dureri de cap, bufeuri), cu atat mai mult cu cat se succed zi si noapte. in plus, peretii vaginului devin mai subtiri si mai uscati, facand actul sexual mai putin placut. Disconfortul se simte si la nivel psihic. Femeile sunt mai sensibile, devin irascibile si pot fi predispuse la depresie. Terapia de substitutie hormonala amelioreaza multe dintre simptome si ajuta oasele sa se mentina puternice, dar are si efecte secundare, cum ar fi: balonare, sani sensibili, depresie si sangerari vaginale sau, mai rau, variatiile hormonale cresc riscul producerii cheagurilor de sange si cancerului uterin, de san sau ovarian. Pentru a face suportabila aceasta perioada, unele femei recurg la modificarea dietei, exercitii fizice si de relaxare sau apeleaza la tratamente naturiste.
Alimentatia este foarte importanta pentru ameliorarea simptomelor care apar in perioada premenopauzei. Studiile au aratat ca femeile japoneze, mari consumatoare de soia si legume, si mai putin de carne, par sa aiba o perioada de tranzitie spre menopauza mai usoara decat femeile americane, de exemplu, si un risc mai scazut de cancer de san. Soia si alte legume contin isoflavone, fitoestrogeni care se comporta asemanator estrogenilor produsi de organism, contribuind la reducerea bufeurilor. O jumatate de ceasca de boabe de soia contine intre 50 si 80 de miligrame de isoflavone. Alte surse importante de fitoestrogeni sunt trifoiul rosu, lucerna, hameiul, lemnul dulce, semintele de susan si de floarea-soarelui, hrisca, meiul si alte cereale integrale.
Stresul foarte mare are efecte asupra nivelului de cortizon din suprarenale si asupra hormonului prolactina din glanda pituitara. Prolactina stimuleaza productia de lapte la femeile care alapteaza, dar cand nivelul acestui hormon este mare, inhiba ovulatia si cauzeaza menstruatie neregulata, scaderea libidoului, depresie si comportament ostil.
In general, stresul cronic creste riscul bolilor cardiovasculare, problemelor de memorie, disfunctiilor aparatului reproductiv, osteoporozei si scaderea imunitatii. Sexul si fertilitatea sunt la randul lor influentate, cu atat mai mult in perioada de premenopauza. Pentru destresare, este necesar sa renuntam la un anumit stil de viata care implica lipsa relatiilor sociale, o relatie conflictuala cu partenerul de viata, cura de slabire, somnul insuficient si lipsa exercitiilor fizice.
Plantele medicinale pot fi folosite ca adjuvant in aceasta perioada. Unele, cum ar fi gura lupului, lavanda, valeriana, floarea pasiunii, paducelul si coada soricelului ajuta la reglarea tensiunii arteriale. O planta foarte buna pentru femei este Cimicifuga (Actaea racemosa), cunoscuta si sub denumirea de Black Cohosh. Majoritatea cercetarilor despre Cimicifuga se refera la proprietatile extractului isopropanolic din aceasta planta care se foloseste pentru inlocuirea tratamentului de substitutie hormonala. Ultimele studii in acest sens, efectuate in Germania, in 2003, pe femei cu varste intre 40 si 60 de ani, care au fost tratate cu extract de Cimicifuga, au aratat ca planta controleaza simptomele asemenea estrogenilor, dar nu creste riscul de aparitie a cancerului uterin, asa cum fac estrogenii. Studiile au fost confirmate si de Societatea Americana de Menopauza, care recomanda folosirea pentru tratament a extractului de Cimicifuga. Din pacate, planta nu creste in Romania, insa extractul se comercializeaza in magazinele de produse naturiste.
Pentru starile de nervozitate pot fi folosite ceaiurile de cretisoara sau talpa-gastei, iar depresia si anxietatea pot fi tratate cu tinctura de sunatoare. De asemenea, coada soricelului este de mare ajutor femeilor pentru ameliorarea simptomelor digestive: balonari, diaree. Proprietatile antiinflamatorii ale acestei plante o recomanda insa cel mai mult pentru tratamentul afectiunilor ginecologice.