Efectele adverse ale vaccinului ies la iveală: după Germania, acum și Franța recomandă împotriva vaccinului Moderna

0
86

Autoritatea de sănătate publică din Franța a recomandat persoanelor sub 30 de ani să li se administreze vaccinul Pfizer atunci când este disponibil, în loc de vaccinul Spikevax de la Moderna, care prezintă riscuri comparativ mai mari de probleme cardiace, informează Reuters. Un anunț similar a făcut și Germania, care nu recomandă vaccinul Moderna persoanelor sub 30 de ani.

Haute Autorite de Sante (HAS), care nu are puterea legală de a interzice sau de a autoriza medicamentele, dar acționează ca un consilier al sectorului sanitar francez, a citat riscuri „foarte rare” legate de miocardită, o boală de inimă, care a apărut în date recente despre vaccinul Moderna și într-un studiu francez publicat luni.

„În cadrul populației cu vârsta sub 30 de ani, acest risc pare să fie de aproximativ cinci ori mai mic cu vaccinul Comirnaty de la Pfizer în comparație cu Spikevax de la Moderna”, a spus HAS.

Decizia de la Paris a venit după ce autoritățile de reglementare din alte câteva țări, inclusiv Canada, Finlanda,  Suedia, Germania, au adoptat, de asemenea, o poziție mai defensivă față de Moderna cu privire la preocupările legate de siguranța inimii care afectează tinerii.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană EMA a aprobat luna trecută vaccinul de rapel al Moderna pentru toate grupele de vârstă peste 18 ani, la cel puțin șase luni după a doua doză.

La începutul acestui an, EMA a declarat că a găsit o posibilă legătură între afecțiunea cardiacă inflamatorie foarte rară și vaccinurile COVID-19 din vaccinurile Pfizer și Moderna.

Cu toate acestea, potrivit EMA, beneficiile ambelor injecții de ARNm în prevenirea COVID-19 continuă să depășească riscurile, a spus autoritatea de reglementare, reluând opinii similare exprimate de autoritățile de reglementare din SUA și de Organizația Mondială a Sănătății.

HAS din Franța a spus că recomandarea sa, care s-ar aplica indiferent de utilizarea vaccinului ca primă, a doua sau a treia doză de „rapel”, va fi valabilă până când se vor cunoaște mai multe descoperiri științifice în acest sens.

Cu toate acestea, pentru persoanele cu vârsta peste 30 de ani, autoritatea a recomandat în mod explicit utilizarea vaccinului Moderna, spunând că eficacitatea acestuia a fost ușor superioară.