Există opinii diferite despre cofeină, dat tot mai multe studii arată că aceasta are un efect pozitiv asupra organismului.
Conform celor mai recente studii, putem consuma până la 5 ceşti de cafea, fără riscuri asupra sănătăţii. Un raport cuprinzător despre acest subiect a determinat că aportul zilnic de cofeină pentru un adult sănătos poate ajunge până la 400 mg pe zi. „Potrivit Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, care a efectuat raportul, acest nivel de consum de cofeină nu prezintă riscuri fiziologice dacă stilul de viaţă al individului, cum ar fi obiceiurile alimentare, consumul de alcool, fumatul sau exerciţiile fizice, este unul sănătos. Deci, nu trebuie să ne facem griji că a bea câteva băuturi pe bază de cofeină pe zi este un obicei la fel de dăunător ca în cazul consumului de alcool sau de alte substanţe. Cofeina are, de fapt, mai multe efecte pozitive asupra corpului, care o fac să merite să fie inclusă în dieta noastră”, a declarat Şerban Damian, doctor specializat în nutriţie sportivă.
Cafeaua are în componenţă vitamine, minerale şi antioxidanţi, printre care şi cofeina. De pildă, 30 g de cafea asigură o parte din necesarul zilnic de vitamine din complexul B. O ceaşcă de cafea neîndulcită, băută după o masă copioasă, ajută digestia, deoarece substanţele amare intensifică activitatea bilei. Totodată, reduce riscul de apariţie a diabetului zaharat de tip 2 şi protejează creierul de Alzheimer şi alte tipuri de demenţă, boli asociate cu înaintarea în vârstă.