Obezitatea, o adevărată boală a lumii moderne, implică numeroase riscuri pentru sănătate. Când eforturile de a slăbi nu dau rezultate, o soluţie este chirurgia bariatrică. Dr. George Sireţeanu, medic primar chirurgie generală şi bariatrie în cadrul Royal Hospital, ne-a răspuns la câteva întrebări legate de acest subiect.
Cui îi este recomandată operaţia de micşorare a stomacului?
Operaţia de micşorare de stomac, cunoscută şi sub denumirea de „gastric sleeve” (gastrectomie longitudinală) a devenit, în scurt timp, cea mai utilizată metodă chirurgicală de tratament a obezităţii, fiind recomandată de medicii chirurgi specializaţi în chirurgia bariatrică atât persoanelor care suferă de obezitate morbidă (persoane care au un IMC egal sau peste 40 kg/m2), cât şi persoanelor care au fost diagnosticate cu obezitate de gradul 2 (cu IMC cuprins între 35 – 39,9 kg/m2) şi care asociază afecţiunii lor şi alte comorbidităţi (hipertensiune arterială, diabet de tip 2, apnee de somn etc).
Cui nu îi este indicată intervenţia?
Bineînţeles, există şi pacienţi care prezintă contraindicaţii operatorii. Printre aceştia se numără cei care suferă de afecţiuni psihice şi cognitive (care limitează capacitatea pacientului de a respecta şi a înţelege modificările stilului de viaţă şi a regimului postoperator), de dependenţă de alcool şi droguri, precum şi de afecţiuni cardiace şi hepatice ce cresc semnificativ riscul operator.
Este nevoie de o pregătire prealabilă?
În majoritatea cazurilor pacienţilor bariatrici, se recomandă abordarea unei diete preoperatorii (aceasta va fi elaborată în funcţie de fiecare caz chirurgical în parte), pacienţii fiind îndrumaţi să reducă pe cât posibil consumul de grăsimi, să facă sport şi să renunţe la fumat cu cel puţin 2 săptămâni înainte de efectuarea intervenţiei chirurgicale. De asemenea, pregătirea psihică este la fel de importantă, fiind necesar consultul unui psiholog specializat în tratarea pacienţilor bariatrici.
În ce constă efectiv operaţia? Ce tehnici se folosesc?