Când se operează deviaţia de sept. Sfatul medicului

0
82

Aproximativ 90% din populaţia din întreaga lume are deviaţie de sept. Doar 15-20% dintre persoanele care prezintă o nealiniere a septului nazal se confruntă cu probleme de respiraţie. În cazul lor este indicată intervenţia chirurgicală.

Nasul este organul care permite funcţionarea corespunzătoare a sistemului respirator. Acesta filtrează, purifică, umidifică şi înclăzeşte, la nevoie, aerul pe care îl respirăm. Când acesta nu poate să-şi îndeplinească funcţiile, există riscul dezvoltării unor probleme de sănătate.

Deviaţia de sept apare atunci când septul nazal (osul şi cartilajul care împart nasul în două) este deplasat fie în dreapta, fie în stânga, cauzând dificultăţi de respiraţie. „Deviaţia septului nazal se poate datora unui viciu de dezvoltare din naştere sau unui traumatism al piramidei nazale care implică şi septul“, afirmă Cristian Ioniţă, medic primar ORL la Institutul de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională ORL, Bucureşti.

Ce complicaţii produce

Unele dintre simptomele evidente ale deviaţiei de sept sunt congestia nazală şi dificultatea de a respira. Cei care suferă de această afecţiune se mai confruntă cu: infecţii repetate ale sinusurilor, sângerări nazale, dureri de cap, respiraţie zgomotoasă, sforăit, scăderea mirosului, senzaţia de uscăciune şi iritaţie a mucoasei nazale.

Continuara pe clicksanatate.ro