Alimente care cresc colesterolul bun

0
82

În vreme ce colesterolul rău (LDL) este factor de risc cardiovascular, cel bun (HDL) are efect contrar. Alimentaţia joacă un rol important şi este bine să ştii ce să consumi mai des.

Avem nevoie de colesterol, în anumite limite. „Colesterolul este o substanță care se găsește în toate celulele organismului și avem nevoie de el pentru fabricarea hormonilor sexuali (estrogen, androgen, progesteron), al hormonilor corticosteroizi dar și al vitaminei D. Organismul uman fabrică tot colesterolul de care are nevoie, iar surplusul este înlăturat de către ficat. El este transportat de către 2 tipuri de lipoproteine: LDL colesterol și HDL colesterol. LDL este principala lipoproteină transportoare de colesterol, iar nivelurile ei plasmatice se asociază cu riscul cardiovascular, fiind denumită colesterolul rău. Pe de altă parte, HDL transportă colesterolul din țesuturile periferice la ficat, unde este excretat, prin urmare este cunoscut drept colesterolul bun”, explică dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice.

Continuarea pe clicksanatate.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.