Pe data de 4 mai, sărbătorim în România ziua naţională a inimii, marcată anual cu scopul de a atrage atenţia asupra creşterii alarmante a numărului de afecţiuni cardiovasculare și de a încuraja adoptarea unui stil de viaţă sănătos, pentru prevenirea bolilor de inimă.
Bolile cardiovasculare reprezintă în prezent principala cauză a mortalității la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În acest context, în lumea medicală se fac eforturi continue pentru creșterea ratei de reușită a intervențiilor pe cord și reducerea stresului chirurgical, iar chirurgia cardiovasculară minim invazivă îndeplinește cu succes aceste cerințe.
Dacă până acum câțiva ani chirurgia clasică avea prioritate, în prezent, tot mai multe tipuri de boli de inimă sunt abordate prin metode moderne de chirurgie cardiovasculară minim invazivă. Spre deosebire de chirurgia clasică, care presupune tăierea sternului pentru a ajunge la inimă, chirurgia minim invazivă se realizează printr-o incizie mult mai mică la nivelul toracelui, de unde se ajunge la inimă printre coaste.
Inciziile reduse ca dimensiune au o multitudine de avantaje, cele mai importante fiind riscul mai mic de sângerare și de infecții postoperatorii, reducerea intensității durerilor postoperatorii, perioada de spitalizare mai scurtă, recuperarea mult mai ușoară, reintegrare socială rapidă prin revenirea la activitățile obișnuite în doar câteva săptămâni și un aspect estetic satisfăcător, cu cicatrici mai puțin vizibile.