marți, 23 aprilie, 2024

Hemoleucograma, analiză esenţială. Ce arată valorile

Distribuie:

Publicat:

Hemoleucograma completa este un test de sange recomandat periodic pentru evaluarea starii generale de sanatate si pentru depistarea unor boli, printre care infectiile si anemia.

Hemoleucograma completa masoara componenti ai sangelui, printre care:

Numarul de globulele rosii (eritrocite, RBC)

Numarul de globule albe (leucocite, WBC). Exista 5 tipuri de globule albe: neutrofilele, eozinofilele, limfocitele, monocitele si bazofilele – fiecare dintre aceste avand o functie in protejarea fata de infectii.

Cantitatea de hemoglobina (HGB), proteina care transporta oxigenul in sange

Hematocritul (HCT), care masoara procentul de globule rosii din sange

Indicii eritrocitari: volumul eritrocitar mediu (VEM), hemoglobina eritrocitara medie (HEM), concentratia medie de hemoglobina (CHEM) si largimea distributiei eritrocitare (RDW);

Trombocitele sau plachetele sangvine, esentiale in procesul de coagulare a sangelui; numar de trombocite si indici trombocitari: volumul trombocitar mediu (VTM) si largimea distributiei trombocitare (PDW);

Formula leucocitara

Cresterile sau scaderile anormale ale valorilor acestora arata ca exista conditii medicale care necesita analize suplimentare.

Cand este indicata 

Hemoleucograma completa este recomandata din mai multe motive:

Pentru a evalua starea generala de sanatate. Medicul iti poate recomanda hemoleucograma completa pentru a monitoriza starea generala a sanatatii sau pentru a depista boli precum anemia sau leucemia.

Pentru a diagnostica o conditie medicala. Medicul iti poate indica hemoleucograma completa daca ai slabiciune, oboseala, febra, inflamatie, vanatai sau sangerare. Hemoleucograma completa ajuta la depistarea cauzelor acestor semne sau simptome. Daca medicul suspecteaza ca ai putea avea o infectie, acest test ajuta la confirmarea diagnosticului.

Pentru a monitoriza o conditie medicala. Daca ai fost diagnosticat cu o boala de sange, medicul iti poate recomanda hemoleucograma completa.

Pentru a monitoriza un tratament medical. O hemoleucograma completa poate fi indicata pentru monitorizarea sanatatii daca iei medicamente care pot afecta componentii sangelui.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img