Este planta miracol, cu puternic rol antiinfecțios și de stimulare a imunității! Este o plantă originară din America de Nord. Face parte din aceeaşi familie cu arnica, gălbenelele şi muşețelul, mai exact, familia Asteraceae.
Exită mai multe tipuri de Echinacea, însă doar trei dintre ele au utilizări terapeutice: Echinaceea purpurea, Echinacea angustifolia şi Echinacea pallida. Beneficiile acestora pentru sănătate sunt similare. Principala lor utilizare în fitoterapie este stimularea imunității organismului.
De asemenea, contraindicațiile și efectele secundare sunt similare pentru toate cele trei specii de Echinaceea, conform acad. Ovidiu Bojor, în cartea sa Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z.
Părțile aeriene ale Echinaceea conțin un ulei volatil din borneol, acetat de bornil, acid palmitic etc., polizaharide, răşini, glucozide antibacteriene și antivirale. Atât florile, cât şi rădăcinile plantei reprezintă un remediu excelent împotriva virozelor respiratorii, gripei, bronşitelor şi a altor infecții, având proprietăți antibacteriene, antifungice şi antivirale.
Florile conțin polizaharide, fenoli, alkylamide, minerale (Cu, K, Fe), dar şi vitaminele A, E şi C. De fapt, de la Echinaceea se utilizează întreaga plantă. Sunt multe utilizările terapeutice ale acestei plante. În primul rând, Echinaceea combate răcelile, gripa și infecțiile tractului respirator.