Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că programul național de fertilizare in vitro trebuie să permită accesul cât mai multor cupluri. Acesta a precizat, de asemenea, că „numărul de încercări trebuie totuși să fie limitat”.
Programul Ministerului Sănătăţii care finanţează fertilizări in vitro (FIV) trebuie să permită accesul cât mai multor cupluri sterile la aceste proceduri, a declarat miercuri ministrul Alexandru Rafila.
Pentru femeile de peste 40 de ani, va fi interzis
„În momentul de faţă avem un program care se derulează de către Ministerul Sănătăţii de mai mulţi ani, ce acoperă procedura în sine. Este şi aceasta o posibilitate de a acoperi şi total sau parţial tratamentul necesar, însă această procedură trebuie să fie făcută totuşi să permită accesul cât mai multor cupluri. Numărul de încercări trebuie totuşi să fie limitat, de obicei numărul acesta pentru ţările din Uniunea Europeană este de trei”, a spus Rafila, miercuri, la un eveniment organizat de Salvaţi Copiii.
El a afirmat că poate fi luată în calcul extinderea acestui program.
„Se desfăşoară la nivel naţional, sigur că putem discuta despre extinderea lui, însă extinderea trebuie să ţină cont de nişte criterii. (…) Noi avem un punct de vedere, un raport al comisiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii ce propune astfel de criterii care, pentru cuplurile infertile, să facă posibil să aibă un copil cu riscuri cât mai puţine, pentru că şi lucrul acesta trebuie luat în considerare, iar vârsta până la care se face acest lucru în Uniunea Europeană este de maxim 40 de ani”, a explicat Alexandru Rafila.
Programul FIV, parte din măsurile „Sprijin pentru România”
Amintim că, în aprilie, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a declarat că proiectul care vine în ajutorul cuplurilor infertile este deja transmis pe circuitul de avizare şi în două-trei luni vor putea fi plătite primele decontări pentru proceduri de fertilizare in vitro.
Programul de fertilizare in vitro a fost introdus în planul de măsuri economice şi sociale „Sprijin pentru România”.
„Extinderea acestui program la nivel naţional – FIV ‘O şansă pentru cuplurile infertile’ -, însemnând decontarea preţului întreg pentru procedura de fertilizare in vitro, este un proiect mult aşteptat. A fost dezbătut deja cu societatea civilă, el a funcţionat cu rezultate bune în municipiul Bucureşti, unde s-au născut 556 de copii după 1.000 de astfel de proceduri”, a spus Firea într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului, în care liderii coaliţiei au prezentat programul „Sprijin pentru România”.
Ea a precizat că decontările se vor face în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, iar suma decontată pentru o procedură este de 4.000 de euro, în lei, la cursul zilei.