vineri, 19 aprilie, 2024

Alertă în Transnistria: Avertismentul dur al Chișinăului

Distribuie:

Publicat:

Chișinăul a lansat un avertisment ferm luni, cu privire la planurile Rusiei de a desfășura mai multe acțiuni provocatoare și destabilizatoare în regiunea transnistreană și în Zona de Securitate, după modelul incidentului din ziua alegerilor pentru realegerea lui Vladimir Putin, potrivit unui comunicat news.ro.

Pe 17 martie, Tiraspolul a raportat că o dronă kamikaze, aparent provenind din Ucraina, a atacat o unitate militară în regiunea transnistreană, culminând cu distrugerea unui elicopter Mi-8MT. Deși nu au fost raportate victime, Tiraspolul a catalogat incidentul drept un atac terorist și a anunțat inițierea unui dosar penal.

Chișinăul nu a confirmat incidentul raportat de Tiraspol, considerându-l o „tentativă de a provoca frică și panică în regiune”. Președinta Maia Sandu a declarat că incidentul părea a fi o acțiune de provocare menită să alimenteze teama și să creeze tensiuni.

După analize, Biroul pentru Politici de Reintegrare din Guvernul de la Chișinău a confirmat că incidentul a fost provocat deliberat, cu scopul de a induce panică și a menține tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Imaginile difuzate au fost analizate, relevând montaje evidente, indicând că incendierea elicopterului a fost cauzată de alți factori decât drona prezentată în imagini.

Biroul a avertizat că Federația Rusă planifică mai multe astfel de acțiuni în perioada următoare, în regiunea transnistreană și în Zona de Securitate. Aceste acțiuni vizează inducerea panicăi, subminarea încrederii în societate și slăbirea economică. Cu toate acestea, autoritățile subliniază că astfel de acțiuni nu reprezintă un pericol real și sunt menite să sperie populația.

În cooperare cu partenerii externi, autoritățile moldovene urmăresc îndeaproape situația, având ca scop menținerea stabilității și prevenirea unor noi provocări în regiune.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img