duminică, 26 mai, 2024

Alina Bica poate SCAPA de condamnare: O decizie a ICCJ ar crea un SEISM in justitie

Distribuie:

Publicat:

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a rămas în pronunțare, miercuri după-amiază, cu privire la suspendarea executării pedepsei formulate de avocații Alinei Bica în dosarul în care a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului.

O asemenea contestație în anulare a fost formulată și de avocații Elenei Udrea în cauza „Gala Bute”, pe rolul altui complet de judecată, însă procesul a fost amânat deoarece lipsea dosarul din arhivă, scrie mediafax.ro

Completul numărul 2 penal de 5 judecători de la Înalta Curte se va pronunța pe admisibilitatea în principiu a contestației în anulare formulată de Alina Bica împotriva deciziei definitive de condamnare. Este vorba despre dosarul în care fosta șefă a DIICOT a primit 4 ani cu executare pentru favorizarea omului de afaceri Adriean Videanu.

Împotriva acestei decizii, avocații Alinei Bica au formulat o contestație în anulare, motivul principal constituindu-l legala formare a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. În sprijinul acestui motiv, avocații Alinei Bica au depus decizia Curții Constituționale în baza căreia completurile de la Instanța supremă au fost trase la sorți din nou.

Avocatul Alinei Bica a pus concluzii pe admisibilitatea în principiu a cererii și pe solicitarea de suspendare a executării pedepsei.

Procurorul de ședință al DNA a declarat în sala de judecată că decizia CCR privind completurile de 5 judecători nu poate fi invocată ca motiv pentru o contestație în anulare.

Reprezentantul DNA a arătat că acest motiv este „un viciu de organizare judecătorească”, iar o astfel de cale extraordinară de atac trebuie întemeiată pe „un viciu de procedură penală”.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, în luna iunie, menţinerea pedepsei de 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea făptuitorului, în care era cercetat şi Adriean Videanu. Fostul ministru al Economiei a fost achitat de către judecători. Decizia magistraţilor instanţei supreme este definitivă.

Pe data de 5 iunie, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să menţină pedeapsa primită de Elena Udrea în primă instanţă şi să o condamne definitiv pe Elena Udrea, aflată în prezent în Costa Rica, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img