joi, 28 martie, 2024

Blestemul nucului: Ce se întâmplă dăcă plantezi un nuc. E mai rău decât crezi

Distribuie:

Publicat:

Deși, în general, nucile sunt un simbol al belșugului și al abundenței, românii au creat o întreagă serie de superstiții legate de ele. Mituri, legende și simboluri, toate destinate nucului, circulă de mii de ani, încă de la Adam și Eva.

Blestemul oamenilor care plantează un nuc în curte

O veche superstiție românescă susține că nu este indicat ca oamenii să planteze nuci. Atunci când copacul va fi la fel de gros ca gâtul omului, acesta ar muri, spune legenda. Există, totuși, o soluție. Pentru a scăpa de blestem, trebuie să se deseneze un cerc în jurul puietului. Cercul trebuie să fie foarte mare, astfel încât copacul să rămână mereu în cerc și să nu-l depășească.

O altă superstiție interzice tăierea nucilor. Se spune că cel care taie un nuc își va pierde viața curând, așa că aceștia trebuie mutați, nu tăiați. Nucii se pot planta doar atunci când în viața unei persoane urmează un eveniment foarte important, de pildă, nașterea unui copil.

Există mituri care susțin că dacă ascunzi primul smoc de păr al copilului într-o scorbură de nuc, părul acestuia va crește lung și frumos. Dacă o persoană pune în apa cu care se spală de Crăciun o nucă, aceasta va fi sănătoasă. Omul care arde lemnul de nuc va suferi dureri de dinți.

O altă legendă este legată de Adam și Eva. Se spună ca Eva a visat că dacă ea și Adam vor consuma câte două nuci, atunci se vor putea înmulți. Urmând prevestirea visului, Eva a acționat în consecință și cei doi au avut copii.

Legende și mituri internaționale legate de nuc

Există o mare varietate de superstiții legate de nuci, în toată lumea. Unele dintre cele mai vechi susțineau că nu vei suferi niciodată de reumatism dacă vei avea mereu o nucă în buzunar. O femeie care avea o nucă în buzunar risca să se mărite cu un bărbat mai în vârstă. Dacă țineai două nuci în buzunar, nu te vor durea dinții niciodată. Dacă recolta de nuci era mare în acel an, atunci se vor naște mulți copii.

În Franța, unui pețitor care venea să ceară mâna la părinții fetei i se aduceau nuci la masă dacă era refuzat. De asemenea, dormitul la umbra nucului ar fi putut provoca o răceală zdravănă.

O veche tradiție poloneză le ajuta pe fetele necăsătorite să afle dacă își vor petrece restul vieții alături de băiatul de care erau îndragostite. Acestea puneau pe marginea unui vas cu apă bilețele de hârtie pe care erau scrise numele alesului. În mijlocul vasului, așezau o coajă de nucă cu o lumânare în ea. În cazul în care coaja de nucă plutea către unul dintre bilețele și îl ardea, atunci cei doi urmau să se căsătorească.

Nuca este un simbol important și pentru cultura evreilor. Legenda spune că așa cum nuca este formată din patru părți în care se ascunde miezul, așa au fost divizați și israeliții.

Romanii vedeau nuca prin prisma unui simbol al fertilității, presărând nuci înaintea mirilor. Acest obicei se păstrează în Polonia chiar și în prezent.

Simbolistica nucilor în vise

Se spune că visele despre nuci reprezintă vești despre prosperitate și împlinirea dorințelor. O altă interpretare spune că urmează o călătorie. Nucile care apar în vise mai pot simboliza și căutarea unei rezolvări într-o problemă de viață foarte importantă.

Apariția unei nuci în visul unei femei simbolizează o viață fericită. Dacă o persoană visează nuci, atunci va avea parte de succes în afaceri și în dragoste.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img