BNR, avertismente care dau fiori românilor. Explodează prețul carburanțlor, crește șomajul și nu vom mai avea bani de rate

0
183

Banca Națională a României a emis avertismente îngrijorătoare în cel mai recent raport privind stabilitatea financiară. Specialiștii din domeniu avertizează că tensiunile din Orientul Mijlociu sunt susceptibile să genereze o nouă creștere a prețurilor la carburanți, cu potențiale repercusiuni asupra situației economice interne. În acest context, românii se vor confrunta cu dificultăți tot mai mari în achitarea ratelor financiare.

Conform estimărilor, aproape 10% dintre cetățenii români vor întârzia plata ratelor bancare în cursul acestui an sau nu vor dispune de mijloace suficiente pentru a le achita integral. Situația se agravează în cazul celor care au amânat plățile în perioada pandemiei, unde deja aproape 13% dintre aceștia se confruntă cu incapacitatea financiară de a le onora. Această cifră reprezintă o creștere de cinci ori mai mare în comparație cu cei care nu au amânat plățile.

În plus, există o perspectivă sumbră asupra ratei șomajului în România, cu prognoze indicând o posibilă creștere de aproximativ 5% în următorii doi ani.

Analiza situației populației relevă o continuare a tendinței negative în ceea ce privește capacitatea de plată, sugestivă pentru faptul că tot mai mulți indivizi vor avea dificultăți în asigurarea nevoilor de bază din cauza lipsei de resurse financiare.

Adrian Negrescu, analist economic, avertizează că prețurile produselor vor înregistra o creștere medie lunară de 6%, ceea ce va conduce la o diminuare a puterii de cumpărare a populației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.