miercuri, 15 mai, 2024

Cați bani vei lua la pensie, în funcție de salariu! Iată metoda de calcul

Distribuie:

Publicat:

Puține persoane cunosc formula de calcul a pensiei pe care o primesc de la stat. Dacă pentru pensia privată obligatorie ni se reține 2% lunar, iar banii se strâng în contul personal, pentru pensia de la stat situația stă cu totul altfel.

Cine a împlinit vârsta de 65 de ani poate ieși la pensie liniștit. Aceasta este vârsta care le permite, în prezent, românilor să se pensioneze după 30-35 de ani de muncă. Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie, informează Știrilekanald.ro.

Astfel, pentru a calcula punctajul lunar, se împarte venitul din fiecare lună, din prima zi de activitate până în ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv. Urmează calculul punctajului anual prin adunarea sumelor din fiecare lună și împărțirea lor la 12, formulă care se repetă pentru fiecare an de muncă.

Toate punctajele anuale se adună și se împart la vechimea avută. Astfel, rezultă punctajul mediu anual, adică numărul de puncte pe care ai reușit să le acumulezi de-a lungul perioadei.

Pentru calculul punctajului mediu anual se iau în considerare salariul și sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuții.

Valoarea pensiei rezultă din înmulțirea punctajului mediu anual cu punctul de pensie, care variază în funcție de salariul mediu brut pe economie. Cu cât acesta e mai mare, punctul de pensie crește. Acum, este de 1.100 lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img