joi, 2 mai, 2024

Care sunt cauzele depresiei. Atenţie şi la factorii favorizanţi!

Distribuie:

Publicat:

Cu toate că nu se poate spune cu exactitate care este cauza depresiei, specialiştii aduc în discuţie mai multe piste. În principal, este vorba despre cauze biologice şi psihice.

Moştenirea genetică

Este foarte probabil ca depresia să fie o „moştenire” de familie. Astfel, dacă un părinte sau un frate ori o soră a avut depresie, este posibil să te confrunţi şi tu cu această tulburare. Pe de altă parte, numeroase persoane care fac depresie nu au antecedente familiale în astfel de tulburări, iar alţi oameni cu o rudă afectată nu o dezvoltă niciodată.

Hormonii

S-a observat că multe dintre episoadele depresive au loc în perioadele care coincid unor modificări hormonale precum ciclul menstrual, sarcina, naşterea, menopauza şi afecţiunile tiroidiene. Un nivel prea ridicat sau prea scăzut al hormonilor poate produce modificări care pot sta la baza unor simptome ale depresiei.

Neurotransmiţătorii

Mesageri chimici care asigură transmiterea informaţiei de la o celulă nervoasă (neuron) la alta, neurotransmiţătorii sunt implicaţi şi în boli precum Alzheimer, depresia şi Parkinson. Scăderea unor neurotransmiţători precum serotonina, dopamina şi noradrenalina este asociată cu apariţia depresiei.

Stresul

Acumularea de perioade stresante poate duce la apariţia depresiei. Astfel de episoade pot fi determinate de şomaj, greutăţi financiare, problemele cu partenerul de viaţă, cu părinţii sau cu copiii.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img