miercuri, 1 mai, 2024

Ce este o relaţie toxică. Sfaturile psihologului

Distribuie:

Publicat:

Partenerul de viaţă, un coleg sau o rudă apropiată îţi spune mereu vorbe grele, nu se bucură de reuşitele tale, te critică şi, cu fiecare ocazie, te pune într-o lumină proastă? E semn că relaţia voastră este nesănătoasă pentru tine.

„Relaţiile toxice sunt cele în care dorinţele, aşteptările şi nevoile (conştientizate sau nu) pe care cei 2 le au unul de la celălalt şi de la relaţia lor sunt împlinite într-o formă denaturată, diferită de maniera în care fiecare are nevoie să le fie împlinite“, precizează Livia Căciuloiu, psihoterapeut şi consilier psihologic.

Există numeroase semne care arată că ceva nu merge bine între tine şi partener sau între tine şi un prieten apropiat, un coleg de muncă sau un membru al familiei. Nu contează tipul relaţiei, ci modul în care această situaţie te face să te simţi.

Se înfurie din orice

Partenerul de viaţă, un coleg, o prietenă sau o rudă apropiată îşi iese repede din fire şi mereu ţi-e teamă de reacţia sa, motiv pentru care nu ai curaj să discuţi deschis cu el? Gândirea „Nu-mi place că reacţionează aşa, dar păstrez aparenţa pentru ca relaţia să funcţioneze“ este eronată, spun specialiştii. Dacă nu te simţi confortabil să comunici sincer cu acesta, indiferent de subiect, relaţia nu are cum să evolueze şi, mai ales, să-ţi facă bine.

Celălalt ia decizii pentru tine

O persoană dragă ţie ignoră sau îţi desfiinţează ideile, chiar şi atunci când ştii sigur că tu ai dreptate? Înseamnă că nu-ţi ia în considerare nevoile. În plus, dacă ea face întotdeauna planurile, atât pentru lucrurile simple, de exemplu, ce veţi mânca la cină, cât şi pentru chestiuni mai importante, cum este planificarea concediului, e semn că te afli într-o relaţie toxică. În cazul în care nu ai nicio problemă că partenerul ia majoritatea deciziilor, acest aranjament poate fi bun pentru tine. Dar, de multe ori, într-o relaţie toxică, un partener renunţă la celălalt când nu se mai poate face auzit. „Conştientizarea nevoilor pe care le ai de la relaţia şi persoana cu care te afli în legătură sunt importante pentru stabilirea unor aşteptări potrivite şi realiste, care să vă însoţească în dezvoltarea sănătoasă a voastră împreună“, explică Livia Căciuloiu.

Continuarea pe clicksanate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img