joi, 2 mai, 2024

Combinarea antibioticelor cu alte medicamente sau cu unii aditivi alimentari influenteaza masiv eficienta lor

Distribuie:

Publicat:

Eficienta antibioticelor poate fi alterata prin combinarea lor cu alte antibiotice, medicamente sau chiar cu unii aditivi alimentari. In functie de specia bacteriei, unele combinatii pot stopa capacitatile antibioticelor, informeaza un nou studiu, potrivit descopera.ro. In cadrul unuia dintre cele mai ample studii de acest tip, cercetatorii au determinat 3000 de combinatii de medicamente ce pot trata trei tipuri diferite de boli provocate de bacterii. Conform Science Daily, utilizarea excesiva sau utilizarea incorecta au dus la cresterea rezistentei bacteriilor la antibiotice. 

Anumite combinatii specifice de medicamente pot ajuta la distrugerea infectiilor bacteriene rezistente la mai multe tipuri de medicamente, insa sunt in mare parte neutilizate in clinici. In cadrul lucrarii, cercetatorii au incercat sa afle efectele combinatiilor de antibiotice intre ele, dar si cu alte medicamente sau aditivi din alimente. In mare parte, combinatiile intre medicamente au stopat din efectele antibioticelor. Ei au descoperit peste 500 de combinatii de medicamente ce altereaza efectele antibioticelor. O selectie a asocierilor pozitive a fost testata in cazul bacteriilor rezistente la multiple medicamente, iar efectele antibioticelor au fost imbunatatite. 

Atunci cand vanilina a fost asociata cu antibioticul spectinomicina, a ajutat medicamentul sa patrunda in interiorul celulelor bacteriene si sa le inhibe cresterea. Spectinomicina a fost dezvoltata in 1960 pentru tratarea gonoreei, insa, in prezent, este utilizata rareori din cauza rezistentei dezvoltate de bacterii la medicament. In combinatie cu vanilina ar putea fi din nou eficienta in tratamentele clinice. Ciudat este ca vanilina a alterat efectele altor antibiotice intr-un mod similar cu cel realizat de aspirina.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img