vineri, 19 aprilie, 2024

COMBUSTIA spontana! Oamenii care ARD din senin. MIT sau ADEVAR?

Distribuie:

Publicat:

Combustia umana spontana este un proces in care o fiinta umana arde, partial sau complet, fara a se fi aflat in contact direct cu o sursa externa de aprindere. Chiar daca exista o multime de teorii asupra acestui fenomen, pozitia majoritatii oamenilor de stiinta este de scepticism asupra combustiei spontane. Fenomenul este catalogat ca apartinand sferei paranormalului.
 
Aparatorii acestui fenomen declara ca s-au contabilizat in jur de 200 de cazuri incepand cu secolul XVII. Totusi, in majoritatea cazurilor nu au existat cercetarii sau studii asupra fenomenului si a cauzelor care l-au putut produce, relatarile bazandu-se pe marturii, zvonuri si care nu relatau cu exactitate numele victimei sau data producerii incidentului.

Teorii

Unul dintre principalele argumente folosite de cei ce afirma ca combustia ar fi de cauza paranormala este faptul ca o mare parte din corpul uman este alcatuita din apa ceea ce nu favorizeaza aprinderea sau arderea. Cu toate astea in unele cazuri de combustie umana spontana trupurile victimelor au devenit cenusa. Studiile arata ca pentru a ajunge in asa stare corpurile ar avea nevoie de o temperatura de 1.700 grade Celsius iar in crematorii moderne se lucreaza cu o temperatura cuprinsa intre 800 si 1.000 grade Celsius ceea ce duce la o ardere incompleta a oaselor mari si trebuiesc macinate.

Cea mai mare problema legata de combustia umana spontana e ca lipsesc amanunte si date precise. In mare majoritate lipsesc rapoartele medicului legist sau investigatii detaliate dar cu toate astea s-au observat unele elemente comune:

– Focul pare a sta localizat in trupul victimei. Mobila si electrocasnicele din jurul victimei par a ramane intacte.

– Incaperea in care se afla victima este plina de funingina groasa in suspensie

– Trupul victimei este ars in procentaj mai ridicat decat in cazul altor incendii din alte cauze. Arsurile insa nu sunt distribuite pe tot corpul, de obicei trunchiul este adus in stadiu de cenusa in timp ce extremitatile raman mai putin afectate.

– Toate cazurile s-au produs in interiorul cladirilor.

– In multe cazuri victimele au probleme de mobilitate: handicap motor, obezitate, stare de ebrietate, sub efectul sedativelor.

– In toate cazurile exista o posibila sursa de aprindere externe

– Nu exista martori oculari din clipa producerii combustiei

– Victimele sunt gasite dupa mai mult de 6 ore dupa petrecerea fenomenului

– Victimele in toate cazurile au fost persoane adulte,insa,un bebelus din India a suferit o combustie umana spontana.

– Explicatiile rationale ale acestor fenomene pot fi de crima sau de efect fitil.

Crime

Nu ar fi iesit din comun ca un criminal sa incerce sa-ti arda victima cu scopul de a tainui asasinatul. In cazul lui Nicole Millet sotul victimei a fost arestat si condamnat de catre prima instanta.

Cazul contesei von Görlitz de asemenea a fost inclus in aceasta categorie. In anul 1848 contele von Görlitz ajungand acasa nu-si gasea sotia. Fortand usa odaii private a contesei gasi trupul acesteia partial ars. Incaperea suferise daune din cauza focului, ferestrele erau sparte. Biroul era afectat de foc iar oglinda de asemenea sparta. Lumanarile din incapere erau topite. De aici a venit ideea ca focul produs intr-o incapere inchisa ar fi putut proveni de la combustia umana spontana. Trei ani mai tarziu, un servitor al contesei pe nume Stauff a fost invinuit de asasinat. A fost arestat, acuzat si intemnitat. Stauff a marturisit ca intrand in odaia contesei a vazut bijuteriile sale si s-a simtit ispitit. Contesa s-a intors in incapere si l-a surprins pe servitor incercand sa sustraga bijuteriile. In cearta care a urmat Stauff a strangulat-o. Pentru a-si tainui crima incerca sa incendieze toata camera grupand obiecte inflamabile in preajma biroului unde o asezase si pe contesa.

Efectul fitil

Cu toate ca in numele fenomenului intra cuvantul spontana, adevarul este ca nu au existat martori oculari care sa confirme acest lucru. In general cadavrul a fost gasit cateva ore mai tarziu de producerea arderii. Efectil de fitil a fost propus de D. J. Gee in 1965 pentru a explica decesul unei femei.

Efectul fitil se produce cand fusta, rochia sau alt articol de imbracaminte apartinand victimei se aprinde dintr-o sursa de foc extern. In conditii propice, focul arde intai pielea apoi grasa corporala, aceasta grasime se topeste ti imbiba panza din care sunt confectionate hainele, luand procedeul de ardere al candelelor si al lumanarilor. In acest mod focul poate fi alimentat ore intregi. Grasimea umana arde la temperatura de 215 grade Celsius dar cand este imbibata intr-un fitil poate arde la temperaturi mai scazute.[3] Chiar daca aceasta temperatura este mult mai scazuta decat in crematorii focul dureaza mult mai mult timp ceea ce face ca rezultatul sa fie asemanator.

J. D. De Haan, medic legist expert in incendii profesand la Institutul Criminalist al Californiei a studiat, explicat si reprodus cu succes si a impartasit rezultatele sale cu BBC si National.

In experimentul lui De Haan, un porc a fost invelit intr-o patura si asezat intr-o camera mobilata. S-a turnat o mica cantitate de benzina peste patura pentru a aprinde focul. Dupa ce au dat foc benzinei cercetatorii au lasat sa arda patura fara sa intervina. Caldura la locul arderii ajunsese la 800 grade Celsius. Dupa ce ars stratul de piele grasa a inceput sa se topeasca, curgand si imbiband patura. Maduva osoasa care are un continut ridicat de grasimi a urmat acelasi proces. Mobila din jurul porcului nu a fost afectata de foc ci doar carcasa din plastic a televizorului care s-a topit din cauza caldurii. Focul a fost stins dupa sapte ore de ardere, dupa ce mare parte din corpul porcului arsese si devenise cenusa.

In urma acestul experiment, cercetatorii de la BBC au explicat urmatoarele insusiri a combustiei spontane:

– focul era bine localizat, flacarile ajungeau la o inaltime de 50 cm. ceea ce a facut ca focul sa nu se propage la lucrurile din imprejur.

– corpul rezulta puternic ars, focul chiar daca nu ajunge la temperaturi foarte ridicate arde mult timp ceea ce permite arderea completa sau aproape completa, datorita evaporarii substantelor lichide.

– mobila si electrocasnicele aflate imprejur nu ard , focul arzand incontinuu incalzeste aerul si produce un curent de convectie iar obiectele inconjuratoare au fost afectate doar de caldura degajata.

Explicatii paranormale

Exista o multime de explicatii care sunt insa, respinse de catre oamenii de stiinta datorita faptului ca se apeleaza la practici magice sau pentru ca sunt in dezacord cu cunostintele actuale. In aceste teorii intra:

– interventia divina, teorie acceptata in sec XVIII si XIX

– energii mistice

– interventii ale spiritelor

– din cauza consumului de alcool, care este inflamabil

– din cauza energiei statice, teorie descrisa de John E. Heymer in cartea sa The Entrancing Flame

– din cauza unei particule atomice numite de Larry Arnold pyroton parte a unei raze cosmice. Larry Arnold este directorul organizatiei Parascience International si in anul 1995 a scos o carte numita In flacari! in care isi dezbate teoria.

Combustia umana spontana in fictiune

Jules Verne descrie in romanul „Capitan la cincisprezece ani” (1878) ca regele fictiv din Kazounde (Africa) a luat foc instantaneu. Verne nu a avut nici o indoiala asupra cauzei: in corpurile alcoolizate are loc o ardere cu o flacara albastruie, pe care nu o mai poate stinge apa.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img