„Vă mulțumim pentru scrisoarea dumneavoastră din 31 martie 2023. Sunt pe deplin conștient de preocupările pe care le exprimați în ceea ce privește creșterea importurilor de anumite produse agricole ucrainene.
Având în vedere piața noastră unică și uniunea noastră vamală, o abordare europeană comună este necesară pentru a gestiona aceste preocupări care apar în urma interacțiunii mai multor factori. Măsurile unilaterale nu pot face decât să facă jocul adversarilor Ucrainei și nu ar trebui să erodeze sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina. Într-adevăr, accesul pe piață pe care l-am acordat Ucraina și căile de solidaritate ale UE pe care le-am deschis sunt esențiale pentru rezistența Ucrainei în fața războiului de agresiune al Rusiei. În plus, exporturile Ucrainei ar trebui să continue să să ajungă pe piețele din întreaga lume, inclusiv în țările în curs de dezvoltare. În prezent, trebuie să abordăm consecințele neintenționate specifice ale creșterii neașteptate a importurilor în țările dumneavoastră.
Comisia Europeană a reacționat imediat prin acordarea unui sprijin financiar rapid de 36,3 milioane de euro pentru cei mai afectați fermieri, care este deja în curs de a fi pus în aplicare. În prezent, ne pregătim să prezentăm un al doilea pachet de sprijin financiar de 100 de milioane de euro și o rată de cofinanțare de 200%, pentru fermierii afectați, în cadrul unui plan comun de finanțare.