duminică, 21 aprilie, 2024

130 de copii au fost ucisi in Pakistan

Distribuie:

Publicat:

Atacul unui comando al talibanilor asupra unei scoli militare din orasul pakistanez Peshawar s-a incheiat marti dupa-amiaza in urma interventiei in forta a trupelor speciale, iar toti atacatorii au fost ucisi, dar majoritatea celor 130 de victime sunt elevi.

Sase luptatori din Miscarea Talibanilor din Pakistan (TPP), deghizati in militari, au patruns in scoala la ora locala 10.30 (05.30 GMT). In cladire se aflau circa 500 de elevi, copii ai militarilor pakistanezi. Potrivit martorilor, atacatorii au intrat in fiecare clasa si au ucis copiii, pe cei mai multi impuscandu-i in cap.

Armata a intervenit rapid, iar cu o ora inaintea terminarii operatiunii bilantul victimelor era de 130 de morti, majoritatea copii, dar acest bilant ar putea creste, pentru ca sunt si 25 de raniti in stare grava. Atacatorii si-au pierdut viata in schimbul de focuri ori s-au sinucis detonand centurile cu explozivi pe care le aveau asupra lor.

Este cel mai grav atac terorist in Pakistan dupa atentatul de la Karachi, comis in anul 2007 la revenirea in tara a fostului premier Benazir Bhutto si soldat cu 139 de morti. In ultimii sapte ani, talibanii au comis sute de atacuri pe teritoriul pakistanez, ucigand peste 7.000 de persoane.

Gruparea TPP a anuntat ca a comis atacul ca represalii pentru operatiunea militara ‘Zarb-e-Azb’ lansata in iunie si in continuare in desfasurare impotriva bazelor sale si a celor ale aliatilor sai din Al-Qaida din Waziristanul de Nord, o zona tribala din nord-vest situata la frontiera afgana.

Creata in anul 2007, aceasta miscare, constituita dintr-o multitudine de factiuni islamiste, a declarat ‘razboi sfant’ guvernului de la Islamabad pentru alianta incheiata de acesta cu SUA. TPP a mai atacat sute de scoli publice in ultimii ani si a incercat de asemenea sa o asasineze pe tanara activista pentru drepturile copiilor, in special ale fetelor, la educatie, Malala Yousafzai, care la 17 ani a devenit ce mai tanara laureata a Premiului Nobel pentru Pace.

stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img